donderdag, 20. september 2018 - 9:08 Update: 20-09-2018 18:41

Vier kinderen omgekomen en twee zwaargewonden bij ongeluk met trein en bakfiets in Oss

Vier doden en twee zwaargewonden bij ongeluk met trein en bakfiets in Oss
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Oss

Bij een tragisch ongeval op een spoorwegovergang aan de Braakstraat, tussen een trein en een elektrisch aangedreven bakfiets, kwamen donderdagochtend vier kinderen (4, 4, 6 en 8 jaar) om het leven. Een vijfde kind (11 jaar) en een volwassen vrouw (32 jaar) raakten zwaar gewond. Alle kinderen komen uit Oss en de begeleidster uit Heesch.

Het gaan om een elektrische bakfiets van een kinderdagverblijf.  De vrouw bestuurde de bakfiets, een zgn. Stint, waarmee zij met de kinderen vanuit een voorschoolse opvang op weg was naar een basisschool. Door nog onbekende oorzaak kwamen zijn op de gesloten, bewaakte spoorwegovergang met de bakfiets op het spoor terecht. Op dat moment passeerde daar een trein die de bakfiets schepte. Vier kinderen overleden ter plekke. Het vijfde kind en de begeleidster werden met zware verwondingen, onder begeleiding van trauma-artsen van de traumahelikopter, met ambulances naar een ziekenhuis vervoerd. Hun toestand is zorgwekkend. Drie van de kinderen kwamen uit hetzelfde gezin. Een van hen overleefde het ongeval. De omgekomen kinderen kwamen van een voorschoolse opvang. De vrouw die de bakfiets bestuurde, kwam van een kinderdagverblijf en had net een of meer kinderen afgezet bij een school. Ze was op weg naar een volgende school. Dat zeggen mensen die de vrouw kennen, tegenover Omroep Brabant.

Direct na het ongeval kwam de hulpverlening massaal op gang en startte een onderzoek naar de toedracht. Er werden diverse traumahelikopters opgeroepen. Het vreselijke ongeluk gebeurde kort na half negen op een bewaakte spoorwegovergang op de Braakstraat, vlak bij station Oss West. Het is nog onduidelijk waar het mis is gegaan. Ooggetuige meldden dat ze zagen dat de elektrische bakfiets op hol was geslagen.

Families slachtoffers op de hoogte gesteld van drama

De betrokken families zijn inmiddels door de politie op de hoogte gebracht van het vreselijke nieuws. Mensen die iets hebben gezien van het ongeluk en nog geen contact hebben gehad met Slachtofferhulp kunnen de politie bellen. Hulpdiensten zijn inmiddels klaar met hun werk op het spoor. Onderzocht wordt hoe het ongeluk kon gebeuren.

Onderzoek 

Het onderzoek bestaat onder andere uit een sporenonderzoek ter plaatse door verkeersspecialisten van de politie, het horen van getuigen, onderzoek aan het betrokken voertuig en het bekijken van eventueel beschikbare camerabeelden. Hulpverleners en slachtofferhulp bekommerden zich op verschillende plaatsen over familie en nabestaanden, maar ook over getuigen waaronder een aantal kinderen.
Het onderzoek naar de oorzaak van dit ongeval zal nog geruime tijd in beslag nemen.

Ook Onderzoeksraad is onderzoek gestart

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft onderzoekers naar de plek van het ongeluk gestuurd voor een verkennend onderzoek. Het treinverkeer ligt voorlopig stil, zo meldt de NS.

Reactie burgemeester

Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans van de gemeente Oss verwoordde tijdens een persconferentie het gevoel van velen: “Wij zijn vanochtend geschrokken van het ongeluk op het spoor met een bakfiets met kinderen. Dit raakt ons allemaal. We zijn enorm van slag. Wij leven mee met alle families, de school, de kinderopvang en alle andere betrokkenen.”

Premier Mark Rutte:

''Diep geraakt door het ontzettend verdrietige nieuws uit Oss waar 4 jonge kinderen om het leven zijn gekomen bij een afschuwelijk ongeluk. Ik wens alle betrokkenen veel sterkte toe met dit zware verlies.''

 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):