vrijdag, 19. oktober 2018 - 19:42 Update: 19-10-2018 19:44

Jongen aangehouden voor opruiing tot terroristisch misdrijf op sociale media

Jongen aangehouden voor opruiing tot terroristisch misdrijf op sociale media
Foto: Free-Photos
Amsterdam

De 15-jarige jongen uit Amsterdam die op dinsdag 16 oktober is aangehouden op verdenking van onder andere opruiing tot een terroristisch misdrijf op sociale media zit twee weken langer vast. Dat heeft de rechter-commissaris beslist.

De jongen is de derde verdachte die is aangehouden in onderzoeken naar het verspreiden van berichten via social media die aanzetten tot terroristische misdrijven. Eerder werden eveneens een toen 15-jarige jongen en een 27-jarige man aangehouden. De voorlopige hechtenis van die verdachten is door de rechtbank geschorst. Zij mogen onder voorwaarden een inhoudelijke behandeling van hun strafzaak in vrijheid afwachten.

Volgens het OM zou de jongen die deze week is aangehouden tussen november 2017 en oktober 2018 opruiend jihadistisch materiaal, zoals afbeeldingen, geschriften en filmpjes hebben verspreid via Telegram, een berichtendienst waarmee gecodeerde berichten verstuurd kunnen worden.

Na de aanhouding van de jongen is de woning waar hij onder meer met zijn ouders woont, doorzocht. Daarbij werden diverse digitale gegevensdragers, waaronder een telefoon, twee tablets en drie laptops in beslag genomen.

Categorie: