vrijdag, 26. oktober 2018 - 8:59

Verrassingsstaking legt Scania Zwolle en Broshuis Kampen stil door metaalstaking

Verrassingsstaking legt Scania Zwolle en Broshuis Kampen stil door metaalstaking
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Zwolle

De medewerkers van Scania Zwolle en Broshuis Kampen hebben vanochtend in alle vroegte hun werk neergelegd. Het betreft een verrassingsstaking van 24 uur. Zo’n 1.000 werknemers en leden van FNV Metaal schrijven zich vanaf de start van hun dienst in voor een staking van 24 uur in de boot die naast de Scaniafabriek in Zwolle ligt. De stakers strijden al maandenlang voor een goede cao metalektro, net als tienduizenden metaalwerkers door het hele land beurtelings doen.

Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Metaal: ‘Bij een verrassingsstaking geven stakers vooraf aan dat ze mee willen doen, maar is het tijdstip van de staking tot het laatst onbekend. Vanochtend zijn de metaalwerkers met een sms’je opgeroepen om direct mee te doen en tot nu toe wordt daar veelvuldig gehoor aan gegeven. We verwachten uiteindelijk tegen de 1.000 deelnemers vandaag van zowel Scania als Broshuis.’

De stakers van FNV Metaal voeren actie voor onder andere een loonsverhoging van 3,5% per jaar met een bodem van duizend euro en een generatiepact. Ook wil FNV Metaal dat er een einde komt aan de doorgeslagen flexibilisering bij de metaalbedrijven.

De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, zoals DAF, ASML, Fokker, Siemens, Scania, Thales en Damen Shipyard.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):