dinsdag, 30. oktober 2018 - 18:41 Update: 31-10-2018 11:31

Syriër (32) in Amsterdam aangehouden om verdenking terrorisme

Syriër (32) in Amsterdam aangehouden om verdenking terrorisme
Foto: Politie
Amsterdam

Dinsdag heeft de politie in Amsterdam een 32-jarige Syriër aangehouden die vermoedelijk voor zijn komst naar Nederland actief is geweest voor de terroristische organisatie Jabat al-Nusra. 'Deze organisatie is verwant aan Al Qaida', zo meldt de politie dinsdagavond.

Vervalst Syrisch paspoort

'De man heeft onder een valse naam en met een vervalst Syrisch paspoort in 2014 in Nederland asiel aangevraagd en een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen. Hij werd in september vorig jaar herkend als een ISIS-strijder tijdens een bezoek aan debatcentrum De Balie. Dat gebeurde bij de vertoning van de documentaire City of Ghosts over hoe Raqqa als hoofdstad van het kalifaat veranderde in een spookstad', aldus de politie.

AIVD

Volgens informatie van de AIVD is de verdachte ook zelf afkomstig uit Raqqa en heeft hij deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië. In het strafrechtelijk onderzoek is naar voren gekomen dat hij gevechtshandelingen zou hebben verricht voor Jabat al-Nusra en mogelijk betrokken zijn geweest bij aanslagen in Syrië. Daarbij zouden veel dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Woning

Na de aanhouding van de man is zijn woning in Amsterdam doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op onder andere (digitale) gegevensdragers, financiële gegevens en reisdocumenten. De man wordt verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie en het witwassen van geld. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

 

 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: