woensdag, 5. december 2018 - 16:46 Update: 05-12-2018 17:08

Als klap op de vuurpijl: toch nog drie standaards goedgekeurd

Toch nog goedkeuring voor lanceerstandaarden afschieten vuurpijlen
Foto: ILT
Den Haag

Voor het veilig afschieten van vuurpijlen met Oud en Nieuw zijn voor consumenten in ieder geval drie stabiele lanceerstandaarden geschikt. Dit heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) woensdag laten weten.

Vulcan en Lesli

'Het gaat hierbij om de standaard van Vulcan en twee standaarden van Lesli die getest zijn door Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) heeft de Tweede Kamer hierover woensdag geïnformeerd.

Stabiel en verticaal

Lanceerstandaarden moeten vuurpijlen vanaf een verharde, dan wel onverharde ondergrond stabiel en verticaal de lucht inschieten. De standaarden moeten ook vaker dan één keer gebruikt kunnen worden.

Ondeugdelijke standaarden

Eerder kwamen geen deugdelijke lanceerstandaarden uit de testen van het NFI en de inspectie. Aan een oproep aan vuurwerkimporteurs om andere en/of aangepaste lanceerstandaarden in te dienen werd gehoor gegeven. Met als resultaat dat importeurs nu drie lanceerstandaarden kunnen aanbieden aan vuurwerkverkopers die voldoen aan de gestelde eisen.

Lanceerinstallatie meeleveren

Het kabinet heeft eerder dit jaar besloten dat vuurpijlen vanaf de komende jaarwisseling alleen mogen worden verkocht aan consumenten als tegelijkertijd een geschikte lanceerstandaard wordt meegeleverd. Vanuit haar toezichtrol wijst de inspectie de vuurwerkimporteurs op hun verantwoordelijkheid om stabiele lanceerstandaarden aan te bieden die aan de eisen voldoen. Komende periode test het NFI in opdracht van de ILT nog enkele lanceerstandaarden die eerder nog niet beschikbaar waren.

Categorie:
Provincie: