woensdag, 12. december 2018 - 13:57 Update: 12-12-2018 17:40

Experts NFI onderzoeken Stint, recherche neemt administratie in beslag

Experts NFI onderzoeken Stint, recherche neemt administratie in beslag
Foto: Stint
Oss/Bilthoven

Bijna drie maanden na het tragische ongeluk met de Stint in Oss is het onderzoek naar de toedracht nog in volle gang. 'Woensdag heeft de recherche op meerdere locaties onderzoek gedaan, waaronder op een bedrijfslocatie in Bilthoven, waarbij administratie in beslag is genomen', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdagmiddag.

'Zoveel mogelijk informatie'

'Het onderzoek is noodzakelijk om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen met betrekking tot de bij het ongeval betrokken Stint en het product Stint als zodanig. Wij moeten zorgvuldig beoordelen of bij het drama van 20 september een strafrechtelijk verwijt valt te maken. Wij zijn ons bewust van de emoties die hierbij komen kijken,' zo laat de persofficier Janine Kramer van het OM woensdag weten.

Uitgebreid onderzoek

Hoe het ongeluk precies kon gebeuren, wordt uitgebreid onderzocht door het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. Daarnaast doen ook de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) een zelfstandig onderzoek.

Verklaringen

In het strafrechtelijk onderzoek van het OM en de politie heeft de recherche inmiddels met een groot aantal getuigen gesproken. Ook is met de bestuurster gesproken. Al deze verklaringen en het analyseren van verschillende camerabeelden uit de directe omgeving en de dashcambeelden van de trein, moeten de recherche een beeld geven van wat er die ochtend precies is gebeurd.

Technisch onderzoek

Het technische onderzoek aan de Stint vormt een belangrijk onderdeel van het onderzoek. De Stint wordt daarvoor uitgebreid onderzocht door experts van het NFI. Eveneens wordt gekeken naar de onderhoudshistorie van het voertuig en naar eerdere ervaringen met de Stint.

Nog geen conclusie

Op dit moment zijn er nog geen conclusies te trekken over de toedracht van het ongeluk en eventuele vervolgingsbeslissingen. Dat kan pas als politie en OM alle onderzoeksresultaten hebben. Daarom worden op dit moment geen mededelingen gedaan over de inhoud van de opsporingsresultaten tot nu toe.

Nog maanden

De recherche is vermoedelijk nog maanden bezig met het onderzoek. Bij het ongeluk kwamen op donderdag 20 september vier kinderen (4, 4, 6 en 8 jaar) uit Oss om het leven. Een vijfde kind (11 jaar) uit Oss en de begeleidster (32 jaar) uit Heesch raakten zwaargewond.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):