woensdag, 13. maart 2019 - 9:40 Update: 13-03-2019 9:52

Connexxion introduceert barcode als vervoerbewijs in de bus

Connexxion introduceert barcode als vervoerbewijs in de bus
Foto: Connexxion
Hilversum

Transdev onderneming Connexxion is de eerste vervoerder in Nederland die de barcode op grote schaal gaat gebruiken in het openbaar vervoer.

Vanaf vandaag kunnen reizigers in de concessie Amstelland-Meerlanden de barcode gebruiken om in- en uit te checken. Hoe dat in zijn werk gaat is te zien in deze korte animatie. 265 bussen zijn uitgerust met een barcodescanner. Na Amstelland-Meerlanden volgen stap voor stap de andere regio’s.

Barcodes, ook wel bekend als streepjescodes, vind je overal. Ze staan op een bioscoopkaartje, op je boardingpass en op je boodschappen. Bijna alle winkels, evenementen, attracties en vervoermiddelen accepteren barcodes. Uiteraard gaat het openbaar vervoer daar ook in mee. Reizigers die een los kaartje kopen in de bus, checken voortaan in- en uit met de barcode op dat kaartje. Zo wordt overstappen met een los kaartje makkelijker: de barcodescanner controleert of het kaartje op het moment van reizen geldig is.

De reiziger heeft steeds meer behoefte aan integratie van alle vervoerdiensten. Naast bus, tram, metro en trein moet het steeds makkelijker worden om bijvoorbeeld een (OV) deel-fiets, deelauto of taxi te gebruiken. Een ticket met barcode voor alle vervoermiddelen maakt deze ‘mobility as a service’ mogelijk. Met barcodescanners in de bussen zet Connexxion nu een belangrijke stap.

Gefaseerde uitrol

Vanaf vandaag wordt de barcode gebruikt op losse tickets in de regio Amstelland-Meerlanden. Reizigers kopen een kaartje bij de chauffeur en betalen met pinpas of creditcard. Bij het verlaten van de bus checken zij uit door de barcode onder de scanner te houden.

De ervaringen van reizigers en buschauffeurs in Amstelland-Meerlanden worden zorgvuldig gemonitord. Vervolgens wordt het reizen met de barcode ook ingevoerd in andere regio’s.

De volgende stap is de online verkoop van tickets met een barcode in de webshop. Dit kaartje kan worden geprint op papier of opgeslagen worden op de mobiele telefoon. In de bus controleert de barcodescanner of de barcode op het moment van reizen geldig is. Zo wordt het reizen met het OV steeds eenvoudiger. 

 

Categorie:
Provincie: