maandag, 1. juli 2019 - 7:58 Update: 01-07-2019 8:06

'Aanpak witwassen': geen contante betalingen boven de 3.000,- euro

Foto van eurobiljetten geld | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het wordt verboden om betalingen boven de 3.000,- euro met contant geld te doen. Het is een van de maatregelen die het kabinet wil gaan nemen om het witwassers moeilijker te maken. Dit melden de ministeries van Financiën en van Justitie en Veiligheid maandag.

500,- euro biljet

'Ook de afschaffing van het 500 euro biljet en het weren van ongebruikelijke klanten door banken en een Europese toezichthouder zijn onder meer nodig om het criminelen moeilijker te maken ons financiële stelsel te gebruiken voor witwassen', aldus beide ministeries. Deze en meer voorstellen staan in het gezamenlijke plan ‘aanpak witwassen’ dat minister Hoekstra van Financiën en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maandag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. 

16 miljard witwastransacties

In Nederland wordt jaarlijks naar schatting 16 miljard euro witgewassen. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om opbrengsten uit drugscriminaliteit en fraude, die naar schatting voor meer dan de helft uit het buitenland komen. Bij de aanpak van witwassen zijn banken de afgelopen jaren een aantal keer ernstig tekortgeschoten. Inmiddels worden er grote investeringen gedaan door de banken om witwassen beter tegen te gaan.

Handen ineen

Volgens de bewindslieden is er naast de bestaande regels meer nodig om het criminelen lastiger te maken om geld wit te wassen. Minister Hoekstra: ‘Witwassen is een heel groot probleem dat gezamenlijk aangepakt moet worden. Het kabinet, toezichthouders, de Financial Intelligence Unit (FIU), OM, FIOD, de financiële sector en accountants slaan daarom nu de handen ineen om ervoor te zorgen dat criminelen geen voet aan de grond kunnen krijgen in ons financieel stelsel.’

Grapperhaus

Minister Grapperhaus: ‘Misdaad mag niet lonen. In Nederland niet, in Europa niet en wereldwijd niet. Door een gezamenlijke inzet willen wij de aanpak van witwassen naar een hoger niveau tillen. Nederland moet internationaal tot de koplopers behoren bij de aanpak van witwassen’.

Rol banken

Banken kunnen met deze aanpak hun poortwachtersfunctie nog beter vervullen. Vanwege het grensoverschrijdend aspect van witwassen is een Europese centrale toezichthouder nodig om het toezicht effectiever te maken. De opsporing en vervolging van criminelen wordt versterkt. Zoals eerder bekend gemaakt komt hiervoor extra capaciteit bij onder andere de politie, FIOD, FIU en het OM.

Crypto's

Verder zorgt de nationale aanpak ervoor dat de drempels verhoogd worden, door het misbruik van juridische entiteiten en constructies en het gebruik van grote sommen contant geld verder tegen te gaan en crypto’s te reguleren. Het voorkomen en bestrijden van witwassen is voortdurend in ontwikkeling en vergt de constante aandacht en samenwerking van alle betrokkenen. Daarom spreken de bewindslieden aan het einde van het jaar opnieuw met de betrokken partijen over de voortgang en effectiviteit van de maatregelen in het plan van aanpak.

Categorie:
Provincie: