maandag, 19. augustus 2019 - 13:47 Update: 19-08-2019 14:00

Drie doden en vier gewonden door gebruik dienstwapen

motoragent-vuurwapen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Rotterdam

In het eerste halfjaar van 2019 heeft de Rijksrecherche onderzoek gedaan naar 7 schietincidenten. 'In deze gevallen hebben politiefunctionarissen in de uitoefening van hun functie gebruik gemaakt van een vuurwapen. Bij deze schietincidenten vielen drie dodelijke slachtoffers en raakten vier mensen gewond', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

Onpartijdig onderzoek

Alle gevallen van vuurwapengebruik door politiefunctionarissen met letsel of dood tot gevolg onderzoekt de Rijksrecherche, een opsporingsdienst die deel uitmaakt van het Openbaar Ministerie. Onder gezag van een officier van justitie doet de Rijksrecherche met distantie onpartijdig onderzoek. Als de Rijksrecherche het onderzoek heeft afgerond beoordeelt het OM op grond van de onderzoeksresultaten of het vuurwapengebruik door de politie rechtmatig is geweest.

Gepast handhavend optreden

Vormen van agressie en intimidatie in de maatschappij vragen om gepast handhavend optreden van politiemensen. Onderzoek naar geweldsaanwending door politiefunctionarissen met ernstige gevolgen dient objectief en zorgvuldig te worden uitgevoerd. Dit is zowel van groot belang voor slachtoffers en nabestaanden, als voor de betrokken politiefunctionarissen. Bovendien is het essentieel voor het vertrouwen van de samenleving in een rechtvaardige politie en integere overheid.

Overzicht over de periode 2014 - 2018

Gezien onderstaand overzicht vanaf 2014 lijkt het aantal incidenten waarbij de politie heeft geschoten af te nemen. Een van de mogelijke verklaringen daarvoor zou het gebruik van de taser kunnen zijn. 

2014

Aantal schietincidenten: 33
Aantal gewonden: 31
Aantal dodelijke slachtoffers (zelfmoord): 2

2015

Aantal schietincidenten: 30
Aantal gewonden: 29
Aantal dodelijke slachtoffers: 0

2016

Aantal schietincidenten: 34
Aantal gewonden: 33
Aantal dodelijke slachtoffers: 4

2017

Aantal schietincidenten: 23
Aantal gewonden: 20
Aantal dodelijke slachtoffers: 3

2018

Aantal schietincidenten: 27
Aantal gewonden: 26
Aantal dodelijke slachtoffers: 3

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: