maandag, 2. december 2019 - 19:35 Update: 02-12-2019 19:39

ABNAMRO sluit 470 geldautomaten vanwege plofkraken

abnamro-geldautomaat
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

ABNAMRO heeft per direct ongeveer 470 geldautomaten tijdelijk gesloten. 'De noodmaatregel is nodig vanwege een toename aan gewelddadige plofkraken. Het geld is uit de machines gehaald', zo laat ABNAMRO maandag weten.

Bepaald type automaat

De afgelopen periode heeft er een nieuwe golf aan gewelddadige plofkraken plaatsgevonden. Deze ontploffingen hebben vooral een bepaald type geldautomaat van ABNAMRO getroffen en veroorzaken angst en onrust bij omwonenden en ondernemers. Voor ABNAMRO staat de veiligheid van omwonenden en ondernemers voorop. Daarom hebben we besloten om per direct de geldautomaten van dit type tijdelijk te sluiten.

Escalerend geweld

Vorige week heeft ABNAMRO al enkele tientallen van een bepaald type automaat tijdelijk gesloten. In de afgelopen dagen heeft ABNAMRO alle geldautomaten van dit type leeg gehaald. Het gaat in totaal om zo’n 470 automaten verdeeld over heel Nederland; ongeveer 380 van ABNAMRO en 90 ex-ABNAMRO automaten die de afgelopen tijd zijn omgebouwd tot een Geldmaat.

'Structureel doelwit'

De automaten van dit type waren structureel doelwit bij plofkraken door criminele bendes. Het escalerende geweld bij criminaliteit baart grote zorgen. In de hele samenleving zijn daarvan de gevolgen zichtbaar. Bewoners en ondernemers moeten zich veilig kunnen voelen. Daarom heeft de bank deze tijdelijke noodmaatregel moeten nemen. Op nog zo’n 400 locaties van ABNAMRO staan andere typen geldautomaten, die blijven in gebruik.

Categorie:
Provincie: