zaterdag, 14. december 2019 - 10:08 Update: 14-12-2019 12:25

Klimaatactie op Schiphol (Update)

Demonstratie Schiphol
Foto: Marten van Dijl / Greenpeace
Schiphol

Actievoerders zijn op Schiphol om daar mee te doen aan de klimaatactie Protestival van Greenpeace. Ze zijn er om te demonstreren op Schiphol Plaza. In het hart van Schiphol eisen ze een klimaatplan van de luchthaven. Greenpeace had ook nog een verrassing in petto. Op de grote reclamezuil naast de verkeerstoren is alvast een groot spandoek opgehangen met de tekst: Schiphol vliegt alle klimaatgrenzen voorbij.

Er wordt gedemonstreerd op meerdere plekken. Er staat een 24-uurs massa-actie gepland in Schiphol Plaza. Deze gaat volgens Greenpeace net als de vervuiling en overlast van Schiphol dag en nacht door. Voor de deur van Schiphol Plaza staat een podium en daar zijn optredens van onder andere Brownie Dutch, Magic Tom & Yuri, Annabel Laura en Antillectuel. 

Gemeente Haarlemmermeer wil geen demonstratie binnen

De gemeente Haarlemmermeer wil niet dat er binnen gedemonstreerd wordt in de openbare ruimte van Schiphol Plaza. Greenpeace zet de actie toch door. "Wij beroepen ons op ons recht op vreedzaam protest. Bovendien is het niet ons doel om reizigers te hinderen. "Daarom vragen we in het hart van de vervuiling aan Schiphol om met een klimaatplan te komen. De luchtvaart kan de dans niet blijven ontspringen," zegt Dewi Zloch van Greenpeace. Aan de 24-uurs massa-actie binnen doen getrainde actievoerders mee. Zij zijn van plan om tot en met zondag te blijven.

De ondersteunende manifestatie buiten is voor iedereen toegankelijk en wordt wel door de gemeente gefaciliteerd. Deze begint om 13:00 uur op zaterdag en om 12:00 uur op zondag. 

Klimaatplan

De actievoerders eisen een klimaatplan van Schiphol. Dat betekent minder vluchten, geen Lelystad Airport, korte afstandsvluchten vervangen door de trein en het steunen van een eerlijke prijs voor vliegen. Schiphol is nu het grootste tax-free tankstation van Nederland en op de tickets zit ook geen belasting.

Marechaussee

De Marechaussee laat weten aanwezig te zullen zijn bij de demonstraties en de openbare orde handhaven. Daarnaast zal zij de luchthavenprocessen bewaken.

Update 12.20 uur

Demonstranten van Greenpeace zijn verzocht Schiphol Plaza te verlaten. Demonstranten die hier niet aan voldoen, riskeren aangehouden te worden door de Marechaussee.

 

Categorie:
Provincie: