vrijdag, 10. januari 2020 - 17:24 Update: 10-01-2020 17:28

'Meer zittingscapaciteit extra beveiligde rechtbanken noodzakelijk'

rechtbank-schiphol-camera
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Haag

Er is veel meer zittingscapaciteit bij extra beveiligde rechtbanken noodzakelijk om in de toekomst nieuwe strafzaken te kunnen faciliteren waarbij zware veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Dit heeft Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, in zijn nieuwjaarstoespraak gezegd.

Vol

De al bestaande extra beveiligde locaties, de Bunker in Amsterdam en het Justitieel Complex Schiphol, zitten vrijwel vol en komen onvoldoende tegemoet aan de wensen van bijvoorbeeld slachtoffers en journalisten.

Nieuwe realiteit

Volgens de voorzitter van de Raad brengt het nieuwe jaar unieke uitdagingen voor de Rechtspraak met zich mee. Naves doelt daarbij op een aantal complexe liquidatie- en ondermijningszaken en op de ongekende omvang van het MH17-proces. Ook heeft de gewelddadige dood van advocaat en rechter-plaatsvervanger Derk Wiersum op 18 september vorig jaar grote impact gehad op de manier waarop advocaten, officieren van justitie en rechters worden beveiligd.

Gesprek

De Raad voor de rechtspraak is met minister Dekker (voor Rechtsbescherming) en andere betrokken partijen in gesprek over het gebrek aan zittingsruimte voor zware strafzaken.

Categorie:
Provincie: