donderdag, 5. maart 2020 - 13:52 Update: 05-03-2020 14:23

Wrakingsverzoek tramschutter afgewezen

Hamer rechtbank
Foto: PX
Utrecht

De wrakingskamer van de rechtbank Midden-Nederland heeft een wrakingverzoek in de strafzaak rondom de schietpartij op het 24 Oktoberplein ongegrond verklaard. De strafzaak kan door dezelfde rechters verder worden behandeld.

Wrakingskamer

Een vertegenwoordiger van één van de slachtoffers diende op donderdagmorgen een wrakingsverzoek in. Volgens de vertegenwoordiger had de rechtbank een eerder aanhoudingsverzoek niet overeenkomstig het aanhoudingsprotocol behandeld. Daardoor zou schijn van partijdigheid zijn ontstaan. De zitting werd zoals voorgeschreven stilgelegd en de wrakingskamer, bestaande uit drie andere rechters, kwam bijeen om het verzoek ter zitting te behandelen. Na de zitting heeft de wrakingskamer meteen mondeling uitspraak gedaan.

Procesbeslissing

Volgens de wrakingskamer is de beslissing van de rechtbank om niet onmiddellijk op het verzoek tot aanhouding te beslissen een procesbeslissing. De Hoge Raad heeft eerder bepaald dat de wrakingskamer in beginsel niet over de juistheid van zo’n procesbeslissing kan oordelen. Daar is een uitzondering op mogelijk indien de motivering van de procesbeslissing niet anders kan worden beschouwd dan als een uiting van vooringenomenheid. Daar is volgens de wrakingskamer geen sprake van. Daarbij is volgens de wrakingskamer overeenkomstig het aanhoudingsprotocol gehandeld. 

Strafzaak gaat verder

Het verzoek is ongegrond verklaard. Omdat het wrakingsverzoek is afgewezen kan de strafzaak gelijk weer verder. Donderdagmiddag staat het requisitoir van het Openbaar Ministerie op de planning.

Categorie:
Provincie: