zondag, 15. maart 2020 - 16:36 Update: 16-03-2020 9:11

Alle scholen maandag dicht, horeca en sportclubs per direct

Alle scholen vanaf maandag dicht
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs sluiten zondagavond om 18.00 uur per direct tot en met maandag 6 april.

Kinderopvang

Dat heeft het kabinet zondag besloten na overleg met de organisaties in het onderwijs. Voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, zoals in de zorg of bij de hulpdiensten, wordt opvang geregeld. Dit zal in de meeste gevallen op de scholen zelf zijn. De nieuwe coronamaatregelen heeft ook gevolgen voor de horeca en sportclubs. Deze gaan per direct dicht.

Persconferentie

Minister Bruins (Medische Zorg) en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) hebben zondagmiddag om 17.30 uur de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toegelicht tijdens een persbijeenkomst.

Het gaat om de volgens extra maatregelen:

- Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
- Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van cruciale beroepsgroepen.
- Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
- Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
- Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
- Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
- Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

Minister-president Rutte spreekt maandag Nederland toe

Maandag 16 maart om 19.00 uur spreekt minister-president Rutte op televisie het land toe over het coronavirus. De minister-president zal ingaan op de moeilijke situatie waarin wij ons bevinden, op de noodzaak van de maatregelen die zijn getroffen en op de mogelijke verdere ontwikkelingen in de komende weken en maanden. De TV-toespraak wordt uitgezonden door NPO en RTL.

In Nederland zijn op dit moment 1135 mensen positief getest. 20 mensen zijn aan het virus overleden.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: