zaterdag, 20. juni 2020 - 10:59 Update: 20-06-2020 11:12

Onlusten door relschoppers na vredige demonstraties Hoorn, 12 aanhoudingen

mobiele-eenheid
Foto: Archief Bert van den Berg
Hoorn

Tijdens onlusten door relschoppers na afloop van de vredig verlopen demonstraties voor en tegen het monument van Jan Pieterszoon Coen heeft de politie 12 personen aangehouden. 'Een politieagent en politiepaard werden geraakt door stenen en raakten licht gewond', zo laat de gemeente Hoorn zaterdag weten.

Monument Jan Pieterszoon Coen

'In Hoorn werden vrijdagavond twee demonstraties georganiseerd; één voor en één tegen het monument van Jan Pieterszoon Coen. De demonstraties verliepen allebei rustig en vreedzaam', aldus de gemeente.

Onlusten relschoppers

Na de demonstratie tegen het monument van Coen ontstonden helaas toch onlusten. Een groep van ongeveer 100 jongeren verliet rond 20.20 uur de demonstratie op het Pelmolenpad en bewogen naar de binnenstad, in de richting van de Roode Steen. De indruk is dat deze groep niet betrokken was bij de demonstratie, maar doelbewust naar Hoorn is gekomen om te rellen. Zij gooiden stenen naar de politiepaarden en gooiden met terrasmeubilair. Hierop is de ME ingezet om de relschoppers terug te dringen.

Plein en binnenstad ontruimd

Vervolgens ging een andere groep van 100 á 200 jongeren bij het station zich met de situatie bemoeien. Ook deze groep keerde zich tegen de politie en verstoorde de openbare orde. Deze groep bewoog zich vervolgens ook richting de Roode Steen. Hierop is de ME naar de Roode Steen gegaan. Op basis van een noodbevel gaf burgemeester Jan Nieuwenburg vervolgens opdracht om het plein en de binnenstad te ontruimen en de horeca te sluiten. Rond middernacht keerde de rust terug.

Aanhoudingen

In totaal hield de politie vrijdag twaalf personen aan. Een persoon werd aangehouden toen hij zich niet kon legitimeren nadat hij tegen het standbeeld van J.P. Coen had staan plassen. Drie personen werden aangehouden omdat zij zich, nadat de Roode Steen was afgesloten, op het plein vertoonden in het bezit van golfclubs. In de overige acht gevallen ging het om verdachten die werden aangehouden tijdens de ongeregeldheden. Zij worden verdacht van onder anderen opruiing, mishandeling en openlijke geweldpleging. Deze laatste acht verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek. De politie en gemeente verwachten dat er de komende periode op basis van onderzoek meer aanhoudingen kunnen worden verricht.

Doelbewust

Burgemeester Jan Nieuwenburg heeft geen goed woord over voor de relschoppers. ‘Deze groepen hebben de demonstratie doelbewust misbruikt om asociaal te komen rellen. Ronduit schandalig gedrag, dat helemaal niets met de vrijheid van meningsuiting te maken heeft.’ Volgens de burgemeester hebben een goede voorbereiding op ‘alle mogelijke scenario’s’ en een doortastend optreden van de politie ervoor gezorgd dat de dreigende sfeer niet verder is geëscaleerd. ‘Dit had ook heel anders kunnen aflopen. Ik ben de politie heel dankbaar voor hun inzet.’

Categorie:
Provincie: