zondag, 28. februari 2021 - 21:25 Update: 28-02-2021 21:38

Politie verricht 17 aanhoudingen bij demonstratie Museumplein

Politiepaarden op Museumplein
Foto: Bon
Amsterdam

Zondagmiddag ontstond er opnieuw een spontane demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. 'De demonstratie werd door de driehoek ontbonden en de politie trad vervolgens gefaseerd op. Hierbij zijn uiteindelijk zeventien verdachten aangehouden', zo meldt de politie zondagavond.

Spontane demonstratie

In de loop van de middag verzamelden zich een grote groep mensen, zo’n vijfhonderd personen, op het Museumplein. Het bleek om een spontane demonstratie te gaan en de demonstranten hielden zich niet aan de geldende corona-maatregelen. Hierop is de demonstratie door de driehoek ontbonden.

17 aanhoudingen

Na uitvoerig te hebben gewaarschuwd, heeft de politie gefaseerd en gedoseerd opgetreden. Er werden in totaal zeventien personen aangehouden: twee voor het verstoren van de openbare orde, drie voor belediging, vier voor openlijke geweldpleging en acht voor het niet voldoen aan een bevel of vordering.

Demonstratie Leidseplein

Een deel van de demonstranten verplaatste zich na het Museumplein te hebben verlaten naar het Leidseplein. Toen daar een spontane demonstratie ontstond, is ook die demonstratie door de driehoek ontbonden. De demonstranten voldeden aan de daaropvolgende oproepen van de politie om te vertrekken en er zijn dus geen aanhoudingen verricht.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: