zaterdag, 20. maart 2021 - 15:50 Update: 21-03-2021 7:41

58 aanhoudingen bij demonstratie Museumplein.

Politie maakt einde aan demonstratie
Foto: Bon
Politie maakt einde aan demonstratie
Foto: Bon
Amsterdam

Zaterdagmiddag 20 maart 2021 ontstond er een niet toegestane demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. De demonstratie werd door de driehoek ontbonden. Hierop trad de politie gefaseerd op. Er zijn uiteindelijk 58 aanhoudingen verricht en ruim 1400 mensen bestuurlijk verplaatst.

Het Museumplein en de omliggende omgeving waren vanaf 10.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De driehoek nam dit besluit naar aanleiding van aanwijzingen dat personen met wapens naar het plein wilden komen. 

Rond 11.30 uur ontstond er een niet op het Museumplein toegestane demonstratie waar uiteindelijk ongeveer 1000 mensen aanwezig waren. De demonstratie is door de driehoek om 12.00 uur ontbonden. De burgemeester heeft een noodbevel afgegeven. De politie heeft daarop gefaseerd opgetreden.

Er werden op het Museumplein 43 mensen aangehouden, allen voor het niet voldoen aan een bevel/vordering.

Dynamische demonstratie

Een deel van de demonstranten verplaatste zich richting het centrum.  Die dynamische demonstratie is ook door de driehoek ontbonden.  De politie sloot deze groep in op de Leidsekade. Deze groep bleek te bestaan uit ruim 1400 personen. Zij zijn allen bestuurlijk verplaatst.

Rond de dynamische demonstratie zijn 15 aanhoudingen verricht op verschillende plekken in de stad. Onder andere voor belediging, openlijke geweldpleging en verstoren openbare orde.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: