dinsdag, 30. maart 2021 - 17:37 Update: 30-03-2021 17:46

Chauffeur ME-bus verblindt met laserpen tijdens demonstratie Malieveld

laser-licht-groen
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Haag

Dinsdag is een 46-jarige man uit Den Haag veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken omdat hij met een laserpen in de ogen van een politieman heeft geschenen die een ME-bus bestuurde tijdens de demonstratie op het Malieveld op 14 maart. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

'Hevige pijn'

'De politieman reed met de bus net tussen een aantal demonstranten toen hij plots een hevige pijn voelde in zijn rechteroog. Hij kon een paar seconden niets meer zien, een levensgevaarlijke situatie', aldus het OM.

Laserpen

Zijn collega's zagen een opvallende groene lichtstraal op het gezicht van de politieman. Ook zagen ze hoe iemand doelbewust in zijn gezicht scheen. Die persoon liep weg toen hij merkte dat ze hem in de smiezen kregen, maar kon later alsnog worden aangehouden. In zijn jaszak zat de laserpen.

Vanaf de zijkant

De man verklaarde dat hij niet wist dat het gebruik van een laserpen verboden was. Hij had het dingetje op de grond gevonden, zei hij, en was boos over de wijze waarop door de politie werd ingegrepen.

'Van de voorkant'

Dat de agent verblind werd, vindt hij vreemd. 'Ik wil  wel gezegd hebben dat ik vanaf de zijkant scheen, niet vanaf de voorkant. Als hij vooruit was blijven kijken, was hij niet verblind geweest.'

Taakstraf 80 uur

Het Openbaar Ministerie eiste 2 maanden gevangenisstraf waarvan 1 voorwaardelijk voor een poging toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De politierechter veroordeelde voor mishandeling en legde een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken op.