donderdag, 20. mei 2021 - 19:45 Update: 20-05-2021 19:51

Politie houdt 9 verdachten aan in twee omvangrijke ondermijningsonderzoeken

Foto van arrestatieteam bij woning | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Afgelopen maandag hebben twee omvangrijke ondermijningsonderzoeken geleid tot negen aanhoudingen en inbeslagname van bijna 400.000 euro. Dit meldt de politie donderdagavond.

Ondermijningsteam Dienst Regionale Recherche

Het gaat om een onderzoek van het Ondermijningsteam van de Dienst Regionale Recherche van de politie eenheid Rotterdam en een onderzoek van het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie. Door de raakvlakken tussen de twee onderzoeken werd op 17 mei tegelijkertijd overgegaan tot doorzoekingen en aanhoudingen.

Invoer cocaïne 

Eén van de onderzoeken is gericht op criminele samenwerkingsverbanden en op de invoer van grote partijen cocaïne via containers in de Rotterdamse haven. Het onderzoek startte in februari van dit jaar en is een vervolg op eerdere onderzoeken. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Ondermijningsteam van de Dienst Regionale Recherche van de politie-eenheid Rotterdam, dat in maart van dit jaar al drie verdachten in dit onderzoek aanhield. Maandagochtend zijn invallen en zoekingen gedaan in woningen in Rotterdam, Bleiswijk, Hank, Etten-Leur, Ridderkerk en Uithoorn.

Dure designerkleding, horloges, auto’s en cash

Op de verschillende adressen werden vijf personen aangehouden van 25-, 26-, 30-, 41- en 50 jaar oud. Er werd ook veel dure designerkleding, horloges, auto’s (2) en 240.000 euro gevonden. Die zijn in beslag genomen.

Schiphol/Rozenburg

Dinsdag werden nog twee verdachten aangehouden. Eén van hen is 28 jaar en werd aangehouden in Rozenburg. De ander is 50 jaar en werd op Schiphol aangehouden. Ook deze twee verdachten zijn ingesloten. Met deze aanhoudingen is het onderzoek nog niet afgesloten en worden meer aanhoudingen niet uitgesloten.

Onderzoek naar corruptie bij rederij

Het andere onderzoek is gericht op corrupte handelingen van medewerkers binnen een rederij in de Rotterdamse haven. Dit kwam aan het licht nadat het Hit And Run Cargo-team (HARC) onderzoek deed naar vier verschillende onderscheppingen van grote drugspartijen tussen november 2020 en februari 2021.

Twee vrouwen aangehouden

Op twee verschillende adressen in Rotterdam werden aanhoudingen verricht en doorzoekingen gedaan. Twee vrouwen, 24 en 28 jaar oud, zijn aangehouden op verdenking van niet-ambtelijke corruptie en het medeplegen van het importeren van verdovende middelen. Net als bij het andere onderzoek werden ook in dit onderzoek luxe goederen in beslag genomen, waaronder een auto, designerkleding en luxe accessoires. Daarnaast werd in totaal bijna 150.000 euro gevonden in beslag genomen.

Langer in voorarrest

Alle verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en die heeft beslist dat zij 14 dagen langer vast blijven zitten.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: