vrijdag, 4. juni 2021 - 8:28

Onderzoeksraad waarschuwt voor ingebruikname vliegtuigen na stilstand

Vliegtuigen
Foto: fbf
Amsterdam

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een tussentijdse waarschuwing uitgebracht voor luchtvaartmaatschappijen die hun vliegtuigen weer in gebruik nemen, nadat deze tijdelijk buiten gebruik zijn gesteld.

De Raad onderzoekt momenteel twee voorvallen waarbij verkeersvliegtuigen direct na de start problemen ondervonden met de snelheids- en hoogte-indicaties. De toestellen van Transavia en TUI fly waren voorafgaand aan het voorval enige tijd buiten gebruik vanwege de coronapandemie. Bij één van de genoemde voorvallen werd een afdekking niet verwijderd, bij het andere voorval waren enkele leidingen niet correct aangesloten. In beide gevallen leidde dit ertoe dat de piloten onjuiste hoogte- en snelheidsinformatie gepresenteerd kregen.

Alert op veiligheidsrisico’s

Met de vandaag uitgebrachte waarschuwing wil de Onderzoeksraad luchtvaartmaatschappijen alert maken op de veiligheidsrisico’s die kunnen ontstaan wanneer vliegtuigen na een periode van stilstand weer in gebruik worden genomen. De verwachting is dat dit met de versoepeling van de coronamaatregelen de komende maanden veelvuldig gebeurt.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: