dinsdag, 29. juni 2021 - 14:31 Update: 29-06-2021 17:10

Politie doet grote drugsvangst in De Kwakel: 3.000 kg cocaïne en 11,3 miljoen cash

cocaine-kwakel-politie
Foto: Politie
De Kwakel/Uithoorn

De politie heeft een opmerkelijk grote drugsvangst gedaan in een woonboerderij in het dorpje De Kwakel in de gemeente Uithoorn. Er werd in de woonboerderij totaal bijna 3.000 kg aan cocaïne gevonden. Daarnaast ontdekte de politie voor 11,3 miljoen aan cashgeld.

Onderzoek

De grote drugsvangst vloeit voort uit een groot onderzoek van de rechercheafdeling FINEC (Financieel Economische Criminaliteit) van de politie Eenheid Amsterdam. De inval in de woning aan de Hoofdweg in De Kwakel werd vorige week donderdag al gedaan maar is pas vandaag officieel bekendgemaakt door justitie. De drugs lagen verstopt door de hele woonboerderij en in meerdere voertuigen. Het gaat in totaal om 2.993 kilo cocaïne en voor 11,3 miljoen aan cash dat in meerdere volle tassen werd aangetroffen.

Straatwaarde 3.000 kg coke: 195 miljoen

De geschatte straatwaarde van de cocaïne bedraagt ongeveer 195 miljoen euro. 'Daarmee is het één van de grootste drugsvangsten in de geschiedenis binnen de politie Amsterdam', zo meldt de politie dinsdag.

'Verzamelde en geanalyseerde informatie'

De aanleiding van het onderzoek lag in langdurig verzamelde en geanalyseerde informatie. De rechercheafdeling FINEC werd tijdens en na de zoeking, onder leiding van een rechter-commissaris en twee officieren van justitie van het parket Amsterdam, in het woonhuis ondersteund door politiecollega’s van het basisteam Aalsmeer, de Forensische Opsporing, hondengeleiders en hun speurhonden, het observatieteam en collega’s van de bewakingseenheid.

Luxe goederen

Daarnaast werden in het pand zes (hand)vuurwapens, dempers, munitie en geldtelmachines aangetroffen. Ook trof de politie een keur aan luxe goederen aan, waaronder flessen drank met een waarde van duizenden euro’s per fles, een luxe boek van zo’n 12.500 euro en een dure oldtimer. Op meerdere goederen is beslag gelegd.

Twee aanhoudingen

In de woning, waar niemand stond ingeschreven, werd een 54-jarige man aangehouden. In Aalsmeer werd in een auto een tweede verdachte aangehouden, beiden op verdenking van betrokkenheid bij de grootschalige handel in verdovende middelen. Het betreft een 29-jarige man uit Hilversum. In het onderzoek werd daarnaast een huiszoeking gedaan op een adres in Hilversum.

'Zuid-Amerikaanse drugslijn'

De recherche heeft sterke aanwijzingen dat de cocaïne direct afkomstig is uit een drugslijn vanuit Zuid-Amerika. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. De rechter-commissaris heeft maandag bevolen dat de twee verdachten nog zeker 14 dagen in hechtenis blijven. Zowel de enorme hoeveelheid aan verdovende middelen als het grote bedrag aan contant geld zijn door de politie reeds naar een andere locatie gebracht om te worden vernietigd.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: