dinsdag, 6. juli 2021 - 15:50 Update: 06-07-2021 15:59

Cybercrimeteam Rotterdam haalt websites met vals geld op dark web offline

 valse eurobiljetten
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Rotterdam

Mensen die dachten anoniem vals geld te kopen op het dark web kwamen van een koude kermis thuis. Na onderzoek in samenwerking de Landelijke Eenheid en Openbaar Ministerie nam het Cybercrimeteam van Rotterdam afgelopen week tientallen domeinnamen op het dark web in beslag. Mensen die nu deze criminele sites bezoeken, zien vervolgens in grote letters: ‘This domain has been seized!’.

Illegale handelsplekken

Het zogenoemde dark web is het niet onmiddellijk vindbare deel van het internet. Hier zijn er illegale handelsplekken te vinden waar bijvoorbeeld drugs, wapens, kinderporno, vals geld maar ook cybercrime-as-a-service verhandeld wordt. De aanbieder van cybercrime-as-a-service biedt afnemers de mogelijkheid om met weinig ICT-kennis toch cybercrime plegen.  

Niet onzichtbaar

Verkopers, kopers en ook beheerders van illegale marktplaatsen wanen zich vaak onzichtbaar voor politie en justitie. Door het overnemen van deze sites en strafrechtelijk onderzoek te doen wordt duidelijk dat het dark web helemaal niet zo anoniem is als de criminelen mogelijk denken.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: