woensdag, 8. december 2021 - 20:09

ABN AMRO verkoopt hoofdkantoor voor 765 miljoen euro

abnamro-kantoor
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

ABN AMRO maakte woensdag bekend dat het een verkoopovereenkomst heeft gesloten met vastgoedbelegger Victory Group over de verkoop en terughuur van het hoofdkantoor van de bank aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam. De verkoop van het gebouw, ook wel bekend als de Gustav Mahler, was in november 2020 al aangekondigd, evenals de herontwikkeling van het kantoor op de Foppingadreef in Amsterdam Zuidoost tot duurzame nieuwe thuisbasis van de bank vanaf 2025.

Victory Group werkt in een consortium samen met G&S Vastgoed. Beide partijen hebben een goede trackrecord, samen én individueel. Dit maakt hen een betrouwbare partner voor de bank en de stad. Victory Group betaalt EUR 765 miljoen voor het pand met inachtneming van gunstige huurvoorwaarden voor de komende jaren waarin ABN AMRO nog het hele Gustav Mahlergebouw zal huren tijdens de verbouwing van de Foppingadreef, die naar verwachting in 2025 wordt afgerond. Daarna verhuizen de meeste medewerkers van ABN AMRO naar de nieuwe thuisbasis van de bank in Zuidoost en huurt de bank nog een deel van het Gustav Mahlerpand, dat ook het officiële hoofdkantoor blijft en een locatie om klanten te ontvangen. De transactie levert ABN AMRO een boekwinst op van EUR 338 miljoen vóór belasting, die zal worden geboekt in Q4 van 2021.

De verkoop van het Gustav Mahlerpand is het einde van een zorgvuldig proces waarbij meerdere geïnteresseerde partijen plannen hebben voorgesteld en biedingen hebben gedaan. ABN AMRO heeft bij de uitvraag en het selectieproces nadrukkelijk rekening gehouden met de wensen van de gemeente Amsterdam met betrekking tot de toekomstige leefbaarheid en diversiteit van de Zuidas. Als toekomstig huurder van een deel van het herontwikkelde gebouw heeft de bank zelf aanvullende duurzaamheidseisen gesteld aan de plannen van de koper en aan het hergebruik van het kenmerkende circulaire paviljoen Circl.

Een klein team van ABN AMRO Corporate Banking heeft de financiering voor de vastgoedtransactie gearrangeerd.

ABN AMRO CEO Robert Swaak: ‘Als een van de oprichters van het nog jonge Amsterdamse zakendistrict de Zuidas voelen wij een grote verantwoordelijkheid voor de toekomst van het gebied. Met de plannen die Victory Group samen met ontwikkelaar G&S Vastgoed aan ons heeft voorgelegd voor de herontwikkeling van ons hoofdkantoor en het toevoegen van functies aan het gebied, kan de Zuidas mooie stappen zetten op weg naar een meer volwassen werk- én leefgebied met een uitgesproken duurzaam karakter. De komende tijd gaan we hard aan de slag om ons huidige pand aan de Foppingadreef te herontwikkelen tot een ‘beyond Paris-proof’ nieuwe thuisbasis. Als ik vooruitkijk als CEO van de bank, ben ik bijzonder trots om nog vele jaren een vaste bewoner te blijven van deze twee prachtige plekken in de stad.’

Categorie:
Provincie: