maandag, 24. januari 2022 - 16:15 Update: 24-01-2022 16:24

Cocaïnewasserij aangetroffen in bedrijfspand in Amsterdam-Noord

cocaine-blokken-weegschaal
Foto: Politie
Amsterdam

Agenten zijn in de nacht van zaterdag op zondag op een cocaïnewasserij in een bedrijfspand aan de Draaierweg in Amsterdam-Noord gestuit na een inbraakmelding. Dit meldt de politie maandagmiddag.

Vijf aanhoudingen

'Vijf personen konden worden aangehouden en de recherche doet nader onderzoek, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten', aldus de politie. Agenten namen rond 06.00 uur - na een inbraakmelding - poolshoogte op het dak van een fietsenwinkel. Vervolgens zagen ze over aangrenzende daken twee mannen rennen. 

Achtervolging

Hierop volgde een korte achtervolging waarbij beide mannen van het dak sprongen en daarbij gewond raakten. Het duo, mannen van 30 en 42 jaar, kon daarop in de directe omgeving van het pand worden aangehouden. De agenten zochten op de daken verder en kwamen bij een openstaand dakluik uit waar een sterke chemische geur werd geroken.

Cocaïnewasserij 

Binnen in het bewuste pand troffen agenten een opstelling die vermoedelijk als locatie voor het verwerken c.q. versnijden van drugs wordt gebruikt. De aangetroffen verdovende middelen - een nog nader te onderzoeken hoeveelheid verwerkte en onverwerkte cocaïne -  zijn afgevoerd ter vernietiging en de wasserij is ontmanteld. 

Twee mannen aangehouden in naastgelegen pand

In het naastgelegen pand waren twee mannen aanwezig. Ook zij zijn aangehouden. Het gaat om mannen van 26 en 43 jaar. Zij zijn na onderzoek heengezonden. De verdachten van 30 en 42 jaar zitten in de beperkingen en worden verdacht van witwassen en het vervaardigen van verdovende middelen. Datzelfde geldt voor een 47-jarige man die zondagavond in de omgeving van het pand werd aangehouden.

Aceton

In het pand lagen alle voor een wasserij benodigde apparatuur, zoals een zogeheten blokkenpers en chemicaliën, waaronder vaten met Aceton. In een wasserij wordt cocaïne uit andere materialen onttrokken. Cocaïne wordt meestal in gangbare stoffen of materialen verwerkt, zodat ze bij transporten over de grens moeilijk traceerbaar zijn. Denk daarbij aan bijvoorbeeld shampoo of kleding/textiel.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: