zaterdag, 5. februari 2022 - 17:59 Update: 06-02-2022 9:02

Duizenden studenten protesteren tegen 'flut'-compensatie leenschuld op Museumplein

protest-leenschuld-Museumplein
Foto: Bon
Amsterdam

Zaterdag hebben duizenden studenten massaal samen op het Museumplein in Amsterdam het zogenaamde 'Compensatieprotest' gehouden. Dit meldt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zaterdag.

'Slechts' 1.000 euro compensatie voor studieschuld van rond de 42.000 

Het leenstelsel is eindelijk afgeschaft, maar voor de compensatie van de leenstelselstudenten wordt maar 1 miljard extra uitgetrokken. Puntje bij paaltje komt dat neer op een schamele 1000-2000 euro extra compensatie per student. Dat is veel te weinig aangezien de gemiddelde studieschuld per student oploopt tot 42.000,- euro. Daarom moeten alle studenten eerlijk voor het leenstelsel worden gecompenseerd vinden de LSVb en de FNV en natuurlijk de studenten.

Tienduizenden euro’s schuld per student

Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 bouwen studenten een flinke studieschuld op. Young & United en de LSVb benadrukken dat de gevolgen van schulden voor studenten groot zijn, zowel tijdens als na hun studie. Vier jaar lang basisbeurs (geen lening) staat gelijk aan ruim 14.000 euro. 

Student onder 'Leenstelsel' de dupe

Terwijl een student in het leenstelsel alles moet lenen en gemiddeld zo’n 42.000 euro schuld opbouwt. Ama Boahene, voorzitter LSVb: ‘Het gaat om minimaal tienduizend euro verschil. Er is maar 1 miljard vrijgemaakt, dat wordt een heel magere compensatie van hooguit een paar duizend euro per student. Dat zet de leenstelselgeneratie dus echt op een 10-0 achterstand ten opzichte van de generaties vóór en na het leenstelsel.’

Teken de petitite : #NietMijnSchuld

De actie van donderdag 16 december is onderdeel van de #NietMijnSchuld-campagne van FNV Young & United en de LSVb. Zij voeren al geruime tijd actie tegen het leenstelsel en voor een schuldenvrije basisbeurs en compensatie voor de leenstelselgeneratie. In februari lanceerden de beide bonden de Nationale Schuldenteller, waarop de actuele totale studieschuld van studenten te zien is die overigens nog steeds oploopt.

Categorie:
Provincie: