vrijdag, 18. februari 2022 - 15:26 Update: 27-02-2022 16:20

Spanning aan de Oostflank: NAVO verhoogt gereedheid stand-by eenheden, Nederland draagt ook bij

pantser-voertuig-boxer-militair
Foto: Ministerie van Defensie
Den Haag

Defensie schroeft de gereedheid van militaire eenheden op. 'Dat gebeurt om te voldoen aan de gevraagde reactietijden van de NAVO. Dat betekent dat Defensie zich gaat voorbereiden op het snel kunnen inzetten van eenheden als de NAVO daarom vraagt', zo meldt het ministerie van Defensie vrijdagmiddag.

'Gespannen veiligheidssituatie aan de oostflank'

De NAVO heeft de gereedheid van de NATO Response Force, de snelle reactiemacht van de NAVO, verhoogd. Zo is de alliantie voorbereid op alle mogelijke scenario’s ter verdediging van het bondgenootschap. 'Vanwege de gespannen veiligheidssituatie aan de oostflank moet de NAVO immers snel kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen. Dat betekent ook dat in Nederland de gereedheid van onderdelen van de krijgsmacht wordt verhoogd', aldus het ministerie.

'Geen mededelingen over welke militaire capaciteiten'

Over welke militaire capaciteiten het gaat, doet Defensie geen mededelingen. Dat geldt ook voor de reactietijden waarmee rekening wordt gehouden en hoe eenheden, na eventuele activatie, inzetbaar zijn.

Sneller inzetbaar

Scheepsbemanningen, landmachteenheden en vliegtuigen die al stand-by zijn voor NAVO-operaties, zijn nu sneller inzetbaar als de NAVO deze oproept. Ook houdt de krijgsmacht extra oefeningen in binnen- en buitenland. Daardoor kunnen er komende tijd meer verplaatsingen van militair materieel over de weg te zien zijn.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Blik op 112: