dinsdag, 19. april 2022 - 14:49 Update: 19-04-2022 14:53

15 Nederlandse diplomaten uit Rusland gezet na uitzetten 17 Russische spionnen

hoekstra-wopke
Foto: Rijksoverheid/Martijn Beekman
Den Haag/Moskou/Sint Petersburg

Dinsdag is de Nederlandse ambassadeur in Moskou ontboden bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Daar kreeg hij te horen dat Rusland 15 medewerkers van de Nederlandse ambassade in Moskou en het consulaat in Sint Petersburg uitzet', zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Reactie uitzetten 17 Russische spionnen

'Dit is een reactie op de uitzetting door Nederland van 17 inlichtingenofficieren die zich voordeden als diplomaat bij de Russische ambassade in Nederland', aldus het ministerie.

'Gevolgen bekijken'

'Dat Rusland nu tegenmaatregelen neemt hadden we verwacht. Desondanks betreur ik deze stap. We gaan nu kijken wat de gevolgen zijn van het feit dat zoveel collega’s moeten vertrekken uit Moskou en Petersburg', zegt Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken in een reactie

Kerntaken Nederlandse ambassade

De betreffende medewerkers hebben twee weken de tijd om Rusland te verlaten. Ambassadeur Gilles Plug en het kleine team dat overblijft, zullen samen met de lokale Russische medewerkers de kerntaken van de ambassade en het consulaat zo goed mogelijk blijven uitvoeren.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: