maandag, 15. augustus 2022 - 11:00

Tarieven dierenartsen in twee jaar met 13% gestegen

Puppy bij dierenarts
Foto: Foto archief ter illustratie
Eindhoven

In twee jaar tijd zijn de kosten van een bezoek aan de dierenarts met gemiddeld 13 procent gestegen. Ten opzichte van vijf jaar geleden bedraagt de stijging zelfs meer dan 25 procent. Dit blijkt uit een steekproef door vergelijkingswebsite Huisdierenverzekeringen.nl, die de tarieven van enkele standaardingrepen van meer dan 35 dierenklinieken en dierenartspraktijken met elkaar vergeleek.

Niet enkel kostenstijgingen als oorzaak

De stijging van de dierenartstarieven zal deels samenhangen met de sterke inflatie, maar de stijgende kosten lijken niet de hoofdreden te zijn. Zo is het onwaarschijnlijk dat het tarief van een consult in de avond of nacht, dat gemiddeld met bijna 23% is gestegen sinds 2020, evenredig sterk wordt beïnvloed door inflatie of kostenstijgingen.

Het inenten van een kat of hond nam tussen 2020 en 2022 met gemiddeld 9% toe, terwijl de rekening voor de castratie van een hond ruim 12% in prijs is gestegen. Het gemiddelde tarief van een consult bij een dierenarts is opgelopen van €37,60 naar €41,75 – een stijging van 11 procent.

‘Verzekeringspremie zal meestijgen’

Veel huisdiereigenaren oriënteren zich op het afsluiten van een dierenverzekering, om onverwachte dierenartskosten te kunnen opvangen. Met dergelijke prijsstijgingen bij dierenklinieken zullen de premies van dierenverzekeringen echter snel meestijgen, zo is de verwachting.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):