zaterdag, 5. november 2022 - 14:47 Update: 05-11-2022 20:08

Actievoerders houden privéjets aan de grond op Schiphol

Actievoerder blokkeren privéjets
Foto: Marten van Dijl/Greenpeace
Schiphol

Meer dan 500 actievoerders van Extinction Rebellion en Greenpeace Nederland hebben het vliegverkeer van privéjets vanaf Schiphol urenlang platgelegd. Ze blokkeerden geparkeerde privévliegtuigen bij de General Aviation Terminal op Schiphol Oost en fietsten op het platform waardoor privévliegtuigen niet konden opstijgen.

'Wij zijn enorm trots op iedereen die vandaag vreedzaam in actie kwam tegen onnodige luxe-vluchten met privévliegtuigen. Deze actie laat zien dat mensen het niet meer pikken dat de luchtvaart niet aan banden wordt gelegd. De vervuiling van Schiphol moet stoppen. Stap 1 is een verregaande krimp van de luchtvaart en een verbod op korte vluchten en privévluchten.' zegt Dewi Zloch van Greenpeace.

Rond 12:30 uur kwamen de actievoerders vanuit verschillende richtingen aan bij de Terminal en begaven zich op het terrein waar de privévliegtuigen geparkeerd staan. Ze blokkeerden de vliegtuigen door op het terrein te fietsen en rondom de vliegtuigen op de grond te gaan zitten. De politie en de marechaussee hebben actievoerders van het terrein gehaald. Dit nam veel tijd in beslag omdat sommige actievoerders zich aan elkaar hadden vastgeketend onder de geparkeerde vliegtuigen. Rond 19:00 uur werden de laatste actievoerders van het terrein gehaald. Een grote groep actievoerders wordt op dit moment nog vastgehouden in bussen. Er wordt geen eten en drinken toegelaten, voor een deel van de actievoerders duurt dit al enkele uren. Extinction Rebellion en Greenpeace Nederland wijzen erop dat de rechten van de actievoerders hiermee worden geschonden. 

'Vandaag gaven we een belangrijk signaal af. Terwijl de klimaatcrisis steeds verder uit de hand loopt en klimaatbeleid iedereen raakt hangt de luchtvaart en Schiphol van de voordeeltjes en uitzonderingen aan elkaar. Dat is onacceptabel. Zolang Schiphol blijft vervuilen, blijven wij actievoeren', zegt Tessel Hofstede van Extinction Rebellion. 

De actie op Schiphol vond plaats aan de vooravond van de jaarlijkse internationale klimaattop (COP27) die de komende twee weken in Egypte plaatsvindt. Greenpeace Nederland en Extinction Rebellion willen dat de luchtvaart ook onderdeel uit gaat maken van internationale afspraken om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Categorie:
Provincie: