vrijdag, 18. november 2022 - 11:16

'Provincies ontzorgen sportverenigingen bij energie besparen'

basketbal-net-sporthal
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Honderden sportclubs dreigen deze winter de deuren van hun accommodatie tijdelijk te moeten sluiten vanwege de torenhoge energieprijzen. Dat stelt het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) in het Algemeen Dagblad. Sportverenigingen kunnen zich melden bij hun provincie voor hulp bij energiebesparing vanuit de Provinciale Ontzorgingsprogramma’s voor verduurzaming van maatschappelijk vastgoed.

Sportverenigingen vragen om hulp om de winter door te komen. Steun is zeer gewenst. Wel is van belang om niet alleen maar eenmalig geld te geven. Structurele oplossingen zijn nodig, zodat de verenigingen ook de volgende winters doorkomen.

Eind 2021 zijn in alle provincies ontzorgingsprogramma’s gestart voor verduurzaming van maatschappelijk vastgoed. De gebouwen van sportverenigingen vallen daar meestal ook onder. Het ontzorgingsprogramma biedt verenigingen en andere maatschappelijke organisaties hulp van een adviseur om de energierekening omlaag te krijgen.

De adviseurs onderzoeken diverse besparingsmogelijkheden. Zij kijken naar eenvoudige maatregelen die direct besparing opleveren. Dit zijn bijvoorbeeld gedragsmaatregelen. Zo valt op dat bij sportverenigingen vaak heel veel koel- en vrieskasten staan, die slechts gedeeltelijk zijn gevuld. Het uitzetten van enkele koelkasten levert direct een besparing op. Een vriezer voor ijsjes kan in de winter ook best uit. Met bewegingsmelders voorkomen verenigingen dat het licht op toiletten blijft branden.

Daarnaast kijken de adviseurs naar investeringen waarmee grotere besparingen mogelijk zijn. Voorbeelden zijn led-verlichting, warmtepompen en zonnepanelen. Dit is voor veel verenigingen een grote investering die zij nu niet kunnen betalen. Daarom helpen de adviseurs ook mee om subsidies, fondsen en andere financieringen aan te vragen. Zo kunnen investeringen alsnog vaak worden gedaan.

Verenigingen die gebruiken willen maken van het ontzorgingsprogramma kunnen zich aanmelden bij de provincie.

Categorie:
Provincie: