woensdag, 1. maart 2023 - 8:37 Update: 01-03-2023 8:38

Politie valt woningen van “bankmedewerkers” binnen

Foto van hacker op computer internet | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Van tientallen slachtoffers is de bankrekening geplunderd door criminelen die zich voordeden als bankmedewerker. Grondig politieonderzoek leidde naar vier verdachten. De mannen (19 en twee van 22 jaar zijn maandag 27 februari in drie verschillende woningen in Rotterdam Noord en Zuid aangehouden.

De 21-jarige vrouw werd een dag later aangehouden in een woning in Nistelrode Zij zitten vast en worden verhoord. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Rechercheurs van het basisteam Feyenoord startte het onderzoek nadat er kort na elkaar meerdere aangiftes binnen kwamen van slachtoffers die waren opgelicht nadat ze waren gebeld door een zogenaamde medewerker van de bank. Opvallend was dat de slachtoffers in eerste instantie allemaal kwamen uit de omgeving van Rotterdam Vreewijk.

Bankhelpdeskfraude

Op slinkse wijze wisten de nepbankmedewerkers het vertrouwen te winnen van de slachtoffers. Er zou iets mis zijn met hun rekening en er moest snel worden gehandeld. De nepbankmedewerker ’hielp’ de slachtoffers en zou de rekening blokkeren. Vervolgens werd verteld dat de bankpassen vervangen moesten worden. De oude passen werden opgehaald. In sommige gevallen werd aangegeven dat de slachtoffers de bankpas konden doorknippen. Ook kregen de slachtoffers “een code”. Deze code had degene die de bankpas op zou komen halen ook. Het cijfer zou zijn bedoeld als controle zodat het slachtoffer zeker wist dat de pas gerust konden worden afgegeven. Een rechercheur van het onderzoek, zegt hierover “Dit zijn allemaal slinkse trucjes om het vertrouwen van de slachtoffers te winnen en hen te overtuigen de bankpas en pincode af te geven. Want na het afgeven van de bankpas werd korte tijd later de bankrekening geplunderd bij een pinautomaat. Daarnaast werd er geshopt bij verschillende winkels op kosten van de slachtoffers.” 

Tienduizenden euro’sbuit gemaakt

In het onderzoek zag het team meerdere keren dezelfde verdachten op de bewakingsbeelden.  Rechercheurs wisten de identiteit van de pinners te achterhalen. Door gedegen onderzoek kunnen de aangehouden verdachten gekoppeld worden aan tenminste 18 aangiftes. Maar het vermoeden is dat zij veel meer slachtoffers door het hele land hebben gemaakt. Er is zeker voor meer dan 50 duizend euro buit gemaakt.
Bij de zoekingen in de woningen verschillende bankpassen en telefoons in beslag genomen. De verdachten zitten vast en worden verhoord. Het onderzoek van de politie gaat door. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):