woensdag, 26. april 2023 - 15:16 Update: 26-04-2023 15:22

Ouders door rechter in gelijk gesteld; overheid behandelde toeslagouders onrechtmatig

belasting-envelop-geld
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Rotterdam

Woensdag heeft de rechtbank in Rotterdam geoordeeld dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld jegens twee gedupeerden van de toeslagaffaire. Dit meldt de rechtbank Rotterdam woensdag.

'Ernstige fouten'

De zaak was aangespannen door twee ouders die te maken hebben gekregen met terugvordering van voorschotten op kinderopvangtoeslag en vergaande invorderingsmaatregelen, waarbij door de Belastingdienst ernstige fouten zijn gemaakt.

Standpunt verworpen

De Staat heeft zich in deze procedure op het standpunt gesteld dat de claim van de ouders de lopende herstelprocedure doorkruist. Volgens de Staat is er geen rol weggelegd voor de civiele rechter zolang de ouders die herstelprocedure niet hebben doorlopen. De rechter heeft dat standpunt verworpen.

Beroep op verjaring ook verworpen

De gedupeerde ouders moeten de mogelijkheid hebben om het handelen van de overheid aan de civiele rechter voor te leggen. Het beroep van de Staat op de zogenoemde ‘formele rechtskracht’ van de terugvorderingsbesluiten is verworpen. Ook het beroep op verjaring is door de rechter verworpen. De rechter heeft ‘voor recht verklaard’ dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld.

Categorie:
Provincie: