dinsdag, 10. oktober 2023 - 21:50 Update: 16-10-2023 15:46

Nederland stuurt militair vliegtuig naar Israël om landgenoten op te halen

transportvliegtuig-repatriering
Foto: Ministerie van Defensie
Den Haag/Eindhoven

Nederland zet een militair transportvliegtuig in om Nederlanders uit Israël te halen. 'Dat heeft het kabinet dinsdagavond besloten. Woensdag vertrekt het toestel vanaf vliegbasis Eindhoven naar Tel Aviv om landgenoten te repatriëren', zo meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

Onveilige situatie

Aanleiding is de onveilige situatie vanwege de hevige strijd tussen het Israëlische leger en de Palestijnse terreurgroep Hamas. Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert te achterhalen hoeveel mensen met een Nederlands paspoort gebruik willen maken van deze mogelijkheid. 

Flexibel inzetbaar

Het toestel is een Airbus A330 van de Multinational Multirole Tanker Transport (MRTT) Unit dat is gestationeerd op vliegbasis Eindhoven. Een dergelijk toestel wordt meestal gebruikt om andere vliegtuigen bij te tanken in de lucht. Maar ook voor het vervoer van mensen, vracht en (medische) evacuaties. De A330 biedt plaats aan 267 passagiers en 45 ton vracht.

NAVO

MRTT-vliegtuigen zijn Nederlands geregistreerd, maar in beheer van de NAVO. Ze zijn gefinancierd door de deelnemende landen die jaarlijks recht hebben op een aantal vlieguren. De partners zorgen samen voor het verwerven, beheren, exploiteren en ondersteunen van de vloot. Vliegbasis Eindhoven is de thuisbasis van de MRTT Unit. De toestellen zijn daar gestationeerd en in het Duitse Keulen.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Blik op 112: