zondag, 10. april 2016 - 14:58 Update: 11-04-2016 13:16

Falcon 9 raket landt op wiebelend platform op zee

Falcon 9 raket weet succesvol op drijvend platform in zee te landen
Foto: SpaceX
Falcon 9 raket weet succesvol op drijvend platform in zee te landen
Foto: SpaceX

Het is ruimteorganisatie SpaceX zaterdag Nederlandse tijd gelukt om de eerste trap van stuwraket Falcon 9, na de lancering vrijdagavond om 22.43 uur Nederlandse tijd, veilig en zonder problemen te laten landen op een drijvend platform in de Atlantische Oceaan. Dit heeft SpaceX zaterdag bekendgemaakt.

De Falcon 9 raket, met aan boord onder andere een nieuw experimenteel opvouwbaar laboratorium voor de astronauten aan boord van ISS, werd vrijdagavond Nederlandse tijd succesvol gelanceerd vanaf lanceerplatform 40 op Cape Canaveral Air Force Station in Florida.

Tien minuten na de lancering werd de eerste stuwraket losgekoppeld van de bevoorradingscapsule CRS-8 Dragon die vervolgens verder koers zette richting het ruimtestation waar het naar verwachting zondag zal aankomen. De eerste stuwraket keerde terug richting aarde om vervolgens succesvol te landen op het platform in zee. 

Deining door golven

Deze geslaagde landing was aanmerkelijk moeilijker aangezien het drijvende platform door de golven heen en weer deinde. Eerder lukte het SpaceX om een raket op vasteland veilig terug te laten keren. Bij vier andere eerdere pogingen ging het mis en viel de raket om en explodeerde.

Categorie: