woensdag, 21. september 2016 - 15:30 Update: 21-09-2016 16:17

Nieuwe zonnewagen Nuna8s heeft 'beste zonnepaneel ter wereld'

Nieuwe zonnewagen Nuna8s heeft 'beste zonnepaneel ter wereld'
Foto: Nuon Solar Team
Delft

Het Nuon Solar Team heeft twee van de geheime wapens waarmee ze volgende week de SASOL Solar Challenge in Zuid Afrika hopen te winnen onthuld. Dit heeft de TU Delft bekendgemaakt.

'Light trapping technology’

Het grootste geheim: een nieuw zonnepaneel dat de studenten van de TU Delft 'het beste paneel ter wereld' noemen. Het nieuwe zonnepaneel is voornamelijk zo efficiënt door DSM’s nieuwe ‘light trapping technology’. Zo kan het licht beter naar de zonnecellen worden geleid bij laagstaande zon. Dat moet één procent meer energie opleveren dan het zonnepaneel dat voorheen gebruikt werd. 

David Kester, electrical engineer van het Nuon Solar Team zegt: 'Dat lijkt misschien weinig maar over de hele race gezien betekent dit dat we ongeveer 200 kilometer meer kunnen rijden dan met het vorige zonnepaneel. Ik vind het ontzettend gaaf dat het nieuwe zonnepaneel het zo goed doet, dit geheime wapen geeft misschien wel de doorslag voor de winst.'

Gluren bij de buren

Dinsdag, twee dagen voor de start van de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika, maakten de studenten van de TU Delft hun zonneauto open zodat de wedstrijdorganisatie de zonneauto van binnen en buiten kan bestuderen. Onder andere het nieuwe zonnepaneel wordt getest om te zien of deze aan de regels voldoet om de openbare weg op te mogen. 

Voor het Nuon Solar Team is dit een spannend moment, legt David Kester uit: 'Naast dat de andere teams voor het eerst ons nieuwe zonnepanneel zien, is dit natuurlijk ook een goede kans voor ons om voor het eerst de andere zonneauto’s te bekijken. Zo kunnen we de concurrerende auto’s eenmalig van binnen te zien. Dit is altijd een hele gebeurtenis.'

Meer geheime wapens

Een andere innovatie, die extra energie oplevert voor de zonneauto, is een gespiegeld oppervlakte op de cockpit. Dit zorgt voor extra reflectie van het zonlicht op het zonnepaneel, wat weer meer zonne-energie oplevert.

Aerodynamica

Ook op andere vlakken boekt Nuna8s vooruitgang. Zo is de aerodynamica rondom de auto ruim 2 procent verbeterd ten opzichte van vorig jaar door een algehele geoptimaliseerde vorm.

Het laatste geheime wapen van het Nuon Solar Team wordt donderdag 22 september, tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de race bekend gemaakt.

Live de kwalificatie kijken

Op 22 september racet het Nuon Solar Team een kwalificatieronde om te bepalen met welke startpositie ze aan de SASOL Solar Challenge in Zuid Afrika mogen beginnen. Op het plein voor de Markthal in Rotterdam kunnen belangstellenden vanaf 12.00 uur plaatsnemen om de wedstrijd live mee te kijken.

SASOL Solar Challenge SA

Op 24 september begint de SASOL Solar Challenge in Zuid Afrika: een acht dagen durende zonnerace van Pretoria naar Kaapstad. Het Nuon Solar Team doet mee met Nuna8s: een geüpgrade versie van zonnewagen Nuna8, waarmee ze vorig jaar in Australië wereldkampioen werden. In Zuid-Afrika is het de bedoeling dat de teams zoveel mogelijk kilometers afleggen. Het team van de TU Delft wil ruim 4500 kilometer rijden.

Sinds 2001 racet het Nuon Solar Team de hele wereld rond. Hiermee pakten zij al 6 keer de wereldtitel in Australië tijdens de Bridgestone World Solar Challenge. Met de SASOL Solar Challenge in Zuid Afrika hopen zij hun geheime wapens zodanig te testen, om hiermee een goede basis te leggen voor nog een wereldtitel in Australië. 

Het is hun doel om een nieuw hoofdstuk aan de historie van het Nuon Solar Team toe te voegen door de SASOL Solar Challenge te winnen en duurzame technologieën verder te ontwikkelen.