dinsdag, 13. september 2005 - 20:46

C2000 volledig ingevoerd

Tilburg

De hulpverleners in de regio Midden en West Brabant (politie, brandweer en ambulance­dienst) werken vanaf dinsdag 13 september allemaal met C2000. De kwaliteit van hét nieuwe communicatiesysteem van politie, brandweer en ambulancedienst is goed. Na uitvoerige testen voldoet het systeem aan de eisen. De dekking is goed. Daardoor ging de invoering van C2000 nu door. Dat besluit heeft de Regionale Stuurgroep C2000 eind juli genomen. Daarin zit de leiding van de operationele diensten (politie, brandweer en ambulancedienst) onder voorzitterschap van dhr. G. van der Vleuten. Belangrijkste beslispunten voor de Stuurgroep waren de kwaliteit van het netwerk en bereikbaarheid en daarmee veiligheid van de medewerkers en de keuze van portofoons en mobilofoons.

Alle hulpverleningsdiensten kunnen vanaf nu altijd en overal met elkaar communiceren. Daarvoor is in Nederland een netwerk van zendmasten gebouwd waarvan er 26 in onze regio staan. Met één druk op de knop worden hulpverleners direct en persoonlijk bereikt. Hiermee kunnen we levens redden!
In onze regio is een zwaar accent gelegd op het testen van de kwaliteit van dat netwerk. Zeker gezien de kritische en niet altijd positieve geluiden uit de regio’s die eerder met C2000 van start gingen. Eigen ervaringen zijn dan ook bepalend. Politie, brandweer en ambulancedienst hebben daarvoor samen een testplan gemaakt. De mensen die er straks mee gaan werken hebben door de regio heen veel locaties getest. Die testrapporten laten een positief beeld zien. Minpunt waren Etten-Leur, Breda-Oost en Raamsdonksveer. Maar die problemen zijn opgelost door het plaatsen van een extra zendmast op die plaatsen. De masten zijn getest en werken, na enige aanpassingen, volgens de norm. Daarmee is ook in die gebieden de dekking gegarandeerd, zodat het licht op groen kon. De belangrijkste voorwaarde blijft daarbij van kracht: een landelijk dekkend en stabiel werkend netwerk.

Na een periode van bestuurlijke en technische uitdagingen zijn ook de gebruikers dan aan de beurt om C2000 in de praktijk te gebruiken. De eerste geluiden zijn positief en dat is in het belang van de veiligheid van de inwoners van Midden en West Brabant en de medewerkers van Politie, Brandweer en RAV/GHOR.

Nederland is op dit moment nog het enige land ter wereld waarin alle drie hulpverleningsdiensten (politie, brandweer en GHOR/GGD/RAV) op één verbindingsnetwerk zijn aangesloten. ©BON
Provincie:
Tag(s):