vrijdag, 5. mei 2006 - 15:17

‘Vrijheid maak je met elkaar’

Leeuwarden

De nationale vrijheidsviering op 5 mei is dit jaar geopend in Leeuwarden. Door minister president J. Balkenende werd in Leeuwarden het ‘vrijheidsvuur’ op ceremoniële wijze ontstoken. Dit gebeurde in het bijzijn van CvK Ed Nijpels, burgemeester Geert Dales en voorzitter Bevrijdingsfestival Fryslân de heer Volkers. Met een fakkel, welke door diverse atleten vanuit Wageningen naar de Friese hoofdstad is gebracht, werd het vuur ontstoken.

‘Vrijheid maak je met elkaar’. Dat is het centrale thema van 5 mei voor de komende 5 jaar. Er werd dan ook stilgestaan bij de vraag hoe we individueel en als samenleving verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de vrijheid.

Daarna vervolgde het gezelschap zijn weg naar de tent om de spits van het nationale vrijheidsdebat aftebijten. Gediscussieerd werd er over de stelling: mag een (pop)artiest in zijn teksten alles zeggen wat hij of zij wil. Een overgrote meerderheid was het met de minister president eens dat ook een muzikant in zijn teksten niet beledigend of haatdragend mag zijn. Het debat vondt op alle plaats op alle bevrijdingsfestvals.

Lees ook: Lubbers bekritiseerd dominant Westen
Provincie:
Tag(s):