donderdag, 6. juli 2006 - 9:03

ANWB waarschuwt tegen verkeerd tanken

Amsterdam

De ANWB introduceert een nieuw hulpmiddel waarmee kan worden voorkomen dat een automobilist de verkeerde brandstof tankt, de Fuel Warner. Dit is een plastic label die eenvoudig achter het klepje van de tank, maar nog vóór de vulopening op de tankdop te bevestigen is. Op het label staat in het Nederlands en in de talen van de meest populaire vakantielanden onder welke naam de brandstof bekend staat.

Ieder jaar helpt de Wegenwacht weer 25.000 mensen op weg nadat die een verkeerde brandstof hebben getankt. Het merendeel van de vergissingen wordt begaan door dieselrijders die per ongeluk benzine tanken.

Het rijden met een verkeerde brandstof in de tank kan aan de motor van de auto veel schade veroorzaken. De kosten om deze schade bij een garagebedrijf te laten verhelpen kunnen oplopen tot zo’n 5.000 euro. De ANWB raadt daarom aan, wanneer u de vergissing bijtijds ontdekt, de motor niet te starten. Wanneer de verkeerde brandstof inname pas na het wegrijden wordt opgemerkt is het raadzaam om direct de motor af te zetten om schade zoveel mogelijk te voorkomen.

De Wegenwacht kan helpen om de verkeerde brandstof uit het systeem te pompen. Een groot aantal voertuigen van de Wegenwacht is hiertoe speciaal uitgerust met zogenaamde 'verkeerd getankt-installaties'. De onfortuinlijke automobilist kan daarmee ter plaatse worden geholpen. De Wegenwacht voert de brandstof vervolgens op een milieuvriendelijke manier af.

De Fuel Warner is verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl.
Categorie:
Tag(s):