donderdag, 30. november 2006 - 16:04

Bestuursconvenant West-Brabant

Regio

De regio West-Brabant merkt dat in steeds meer gevallen in Den Bosch, Den Haag en in Brussel besluiten genomen worden die betrekking hebben op hun gebied: over bedrijventerreinen, de uitbreidingsrichting van de Rotterdamse en Antwerpse havengebieden, de benutting van allerlei infrastructuur (wegen, spoor, binnenwater) et cetera.

Verder constateert het college van Breda tezamen met de 18 andere colleges dat steeds meer zaken die rond de steden en in het groene gebied er tussen spelen vragen om afstemming. Alleen op die manier kunnen steden de eigen ambities waarmaken.

Breda kiest daarbij voor samenwerking met de andere gemeenten om samen de verantwoordelijkheid voor West-Brabant op te pakken. Niet via herindeling of een aparte gebiedsautoriteit voor West-Brabant, maar samen met de 18 andere colleges.

Ieder college wijst een vertegenwoordiger aan in de te vormen Bestuurlijke Regiegroep. Voor Breda is dat wethouder A.C.A.M. Adank (onder andere portefeuillehouder regionale zaken).

In de voorbereiding van het convenant is door alle deelnemers gesteld dat het vanzelfsprekend is dat de burgemeester P.C.A.M. van der Velden Breda de voorzitter van die Bestuurlijke Regiegroep wordt. Hij vertegenwoordigt West-Brabant in Den Bosch en Den Haag en vormt de verbinding met BrabantStad de provincie Noord-Brabant en de vijf grote Brabantse steden.

De Bestuurlijke Regiegroep is verantwoordelijk voor het opstellen van die strategische agenda. De gemeenten zelf blijven verantwoordelijk voor het uitvoeren van de afgesproken projecten.

De 19 gemeenten die het Bestuursconvenant ondertekenen zijn Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tholen, Werkendam, Woudrichem, Woensdrecht en Zundert
Provincie:
Tag(s):