dinsdag, 7. maart 2006 - 14:32

Criminele bende opgerold

Haarlem

Met de aanhouding van 7 verdachten heeft de politie van Kennemerland een grootschalig criminele bende opgerold.
De regionale recherche van de politie Kennemerland heeft drie hoofdverdachten, mannen uit Haarlem van 48, 45 en 27 jaar,
aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek.

Zij worden verdacht van diefstal, heling, oplichting, het voorhanden hebben van en de handel in vuurwapens en het opzetten en beheren van hennepkwekerijen. In totaal gaat het om een verdenking van tientallen strafbare feiten. Dit heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

Naast de drie hoofdverdachten zijn twee verdachten aangehouden, mannen uit Haarlem van 58 en 25 jaar aangehouden, die worden verdacht van diefstal en oplichting. Deze vijf verdachten worden in verzekering gesteld. Ook werden een man en een vrouw aangehouden voor het voorhanden hebben van een vuurwapen. Zij worden na verhoor heengezonden.

Er werden zoekingen verricht op 21 locaties in Haarlem, Haarlemmermeer en IJmuiden, waaronder 13 woningen, 7 bedrijfspanden en terreinen en één jachthaven. Daarbij werden 4 vuurwapens, munitie, 3 nepvuurwapens die voor dreiging geschikt zijn, 5 boten, 6 voertuigen waaronder een onlangs gestolen Harley Davidson motor, een sneeuwscooter, een jetski, 35 fietsen, minigravers en aggregaten, maar ook computers, gsm's, sieraden waaronder 30 gouden ringen en een geldbedrag van 20.000 euro inbeslaggenomen en er werden 6 hennepkwekerijen ontmanteld. Ook werden 47 illegale vogels inbeslaggenomen.

Bij de politieactie van dinsdag waren naast de regionale recherche van de politie Kennemerland ook de politie districten Haarlem en Haarlemmermeer, het korps Zaanstreek- Waterland en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) betrokken, alsmede de Belastingdienst, de Sociale Recherche en de NUON.

Ook is het arrestatieteam ingezet voor de aanhouding van één van de hoofdverdachten. Bij de strafbare feiten gaat het over het algemeen om zaken die in de leefomgeving van burgers plaatsvinden en die ook van directe invloed zijn op die leefomgeving. De impact die deze zaken hebben in de leefomgeving is dan ook van grote betekenis bij het aanpakken van dit soort criminaliteit.

De divisie Regionale Recherche van de politie Kennemerland startte een voorbereidend onderzoek naar diefstal en heling van voertuigen, vaartuigen, bouwmaterialen en bouwvoertuigen. Uit de informatie die dit onderzoek opleverde bleek dat de drie hoofdverdachten zich waarschijnlijk al jaren bezighouden met criminele activiteiten. Te denken valt daarbij aan diefstal en heling van materialen en voertuigen vanaf bouwplaatsen, diefstal van vaartuigen en voertuigen.

Ook bleek dat de verdachten hennepkwekerijen opzetten en beheren. Nader onderzoek leerde dat de verdachten ook handelen in vuurwapens en vuurwapens in hun bezit hebben. Daarnaast worden zij verdacht van valsheid in geschrifte voor betalingen voor het uitvoeren van beveiligingswerkzaamheden.

In september 2005 is het strafrechtelijk onderzoek tegen de verdachten gestart. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de actie van vandaag, de aanhouding van de vijf verdachten en de inbeslagname van goederen. In totaal gaat het om tientallen strafbare feiten.

Bij de hennepteelt was sprake van diefstal van stroom, vandaar de aanwezigheid van de NUON. Ook werd geconstateerd dat er illegaal gas werd afgetapt. In het vooronderzoek bleek dat de belastingdienst nog een vordering op tenminste één van de verdachten heeft, waardoor de
belastingdienst dinsdag tijdens de actie beslag heeft gelegd.

Ook de Sociale Recherche participeert in het onderzoek in verband met door een aantal verdachten gepleegde uitkeringsfraude. De Sociale Recherche heeft tijdens de actie ook beslag gelegd.

In totaal hebben ruim 200 politiemensen aan de actie meegewerkt. Daarnaast de al eerder genoemde medewerkers van de Belastingdienst, Sociale Recherche en de NUON.
Provincie:
Tag(s):