woensdag, 29. maart 2006 - 10:10

Maserati lanceert nieuwe Quattroporte

Dordrecht

Eind 2005 introduceerde Maserati de nieuwe Quattroporte 2006 en dat betekende tevens een uitbreiding van het modelgamma met twee nieuwe uitvoeringen: de luxueuze Quattroporte Executive GT en de op sportiviteit geënte Quattroporte Sport GT. Nadat de Executive GT al zeer positief is ontvangen, lanceert Maserati nu de Quattroporte Sport GT in Nederland.

Met de nieuwe Quattroporte modelreeks speelt Maserati in op een breed scala aan voorkeuren van een grotere groep potentiële kopers, uiteenlopend van liefhebbers van een traditionele styling tot automobilisten met een voorkeur voor luxe en sportiviteit. Binnen de Quattroporte drie-eenheid zal de nieuwe Sport GT appelleren aan de op sportiviteit ingestelde koper dankzij de agressievere uitstraling en het sportieve rijgevoel.

Sportieve exterieurdetails
Maserati heeft de schoonheid van de Quattroporte nog meer kracht bijgezet door het exterieur-design van de Sport GT op details aan te scherpen. Eén van de meest opvallende uiterlijke kenmerken van de Quattroporte Sport GT is de donkere grille met zwart gaas, in tegenstelling tot de verchroomde grille van de Executive GT. In die donkere, agressief gestylde grille prijkt bovendien het drietand logo van Maserati, dat nu echter voorzien is van rode accenten, een kenmerk uit de rijke racegeschiedenis van Maserati. Overigens zijn ook de drie ventilatieopeningen op de beide flanken van de Quattroporte Sport GT voorzien van zwarte grilles.

Uniek, en specifiek voor de Sport GT ontworpen, zijn bovendien de nieuwe, 20 inch lichtmetalen wielen met een zevenspaaks ontwerp dat nauw verwant is aan dat van de MC12 wielen. Pirelli levert voor de 20 inch velgen bovendien speciaal ontwikkelde banden (245/35 ZR 20 voor, 285/30 ZR 20 achter). Dankzij het verlaagde profiel en de grotere hoeveelheid grip benadrukken ze de dynamische prestaties van de Quattroporte Sport GT nog meer, zonder in te boeten op het gebied van comfort. Overigens zijn de speciale Sport GT wielen zonder meerprijs ook op 19 inch formaat te bestellen. Ze zijn echter uitsluitend voor deze sportieve Quattroporte-uitvoering leverbaar.

Andere uiterlijke kenmerken van de Sport GT zijn de kenmerkende badges op de B-stijlen en de titaniumkleurige remklauwen, die duidelijk zichtbaar zijn door de zevenspaaks wielen. Klanten kunnen zonder extra kosten ook kiezen voor zilverkleurige of rode exemplaren.


Sfeervol, op sportiviteit geënt interieur
Ook in het interieur benadrukt Maserati duidelijk dat het hier om een sportieve uitvoering van de Quattroporte gaat. Zo is de Sport GT bijvoorbeeld voorzien van carbondetails, die duidelijk refereren aan de huidige raceauto’s van het merk met de drietand. Dit lichtgewicht en hightech materiaal is in het interieur op alle plaatsen verwerkt waar normaliter houtaccenten te vinden zijn. Het carbonpakket wordt uitsluitend geleverd voor de Sport GT en is niet te bestellen voor de overige twee Quattroporte-versies. Zonder meerprijs is het overigens wel mogelijk om de Sport GT uit te rusten met de meer traditionele houtdetails.

Ook het nieuwe, sportief gestylde stuurwiel is alleen in de Sport GT terug te vinden. Zoals gebruikelijk voor alle uitvoeringen van de Quattroporte is het stuur in de Sport GT in leer uitgevoerd, maar nu bovendien voorzien van speciale, voorgevormde handgrepen voor meer grip en daardoor een preciezere besturing. De handremgreep beschikt over hetzelfde bijpassende ontwerp als het stuur. Verder is het interieur van de Sport GT uitgerust met aluminium race-pedalen, opnieuw een kenmerk van Maserati’s racehistorie, die dankzij hun speciale profiel meer grip garanderen.

Dynamische prestaties
De Maserati Quattroporte Sport GT onderscheidt zich niet alleen cosmetisch van zijn twee broers, ook onderhuids komen de sportieve aspiraties van de Sport GT duidelijk tot uiting. Zo heeft Maserati allereerst de software van de versnellingsbak aangepast, waardoor de gangwisselingen nu maar liefst 35% sneller verlopen. Ook het terugschakelen in de automaatstand, door een korte voetbeweging op het gaspedaal, verloopt aanzienlijk sneller.

Bovendien is de Sport GT uitgerust met een speciaal ontworpen uitlaatsysteem. Daarin werden de middendempers herontworpen, om bij hogere toerentallen van de V8 krachtbron voor een dieper en voller uitlaatgeluid te zorgen.

Net als bij de versnellingsbak heeft Maserati ook de software van het Skyhook onderstel aangepast. Skyhook biedt de keuze uit twee instellingen, Normaal en Sportief, en juist voor die sportieve optie heeft Maserati nieuwe data ontwikkeld. Daarmee wordt het onderstel van de Sport GT nog stijver, met snellere en scherpere reacties op stuurbewegingen en een nog dynamischer weggedrag tot gevolgd.

Geheel nieuw voor de Quattroporte is het Tyre Pressure Monitoring System (TPMS) dat uitsluitend op de Sport GT wordt geleverd. Het systeem controleert continu de bandenspanning van de afzonderlijke wielen en geeft die gegevens ook weer in het display. Bovendien waarschuwt het systeem de bestuurder wanneer de bandendruk onder het ideale niveau daalt of wanneer er sprake is van een lekke band.

Tot slot is ook het remsysteem van de Sport GT aanzienlijk aangepast om een meer dynamische rijstijl te ondersteunen. Zo kan de Sport GT standaard vertrouwen op geperforeerde remschijven, die er niet alleen potent uitzien, maar een grote bijdrage leveren aan een snellere vertraging van de auto en het reduceren van ‘fading’ tijdens het remmen. Verder beschikt het remsysteem in de Sport GT over staalomwonden remleidingen, een zeer exclusieve feature in de auto-industrie. Dankzij deze techniek kunnen de remleidingen tijdens het remmen nauwelijks nog uitzetten, waardoor de druk op het rempedaal direct wordt overgebracht op de remmen en de Sport GT dus nog directer reageert.
Categorie:
Tag(s):