woensdag, 8. november 2006 - 11:33

Minister Zalm slaat eerste Belasting Vijfje

Rotterdam

Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Belastingdienst slaat minister Zalm een herdenkingsmunt, het ‘Belasting Vijfje’. De eerste slag markeert ook de opening van de tentoonstelling ‘Van Gogel tot Zalm, 200 jaar Belastingdienst’. Het slaan van het Belasting Vijfje vindt plaats op dinsdag 14 november, in het Belasting- & Douanemuseum in Rotterdam.

Tot in de 18de eeuw kende ons land geen formeel belastingstelsel. Belasting werd toen wel geheven, maar voornamelijk op noodzakelijke levensmiddelen. De overheid gebruikte dat geld voor bescherming van het land en zijn inwoners, maar ook voor de handhaving van de openbare orde en de regulering van verkeer, waterstaat en handel. Pas in 1806 werd, onder de toenmalige minister van Financiën tijdens de Bataafs-Franse tijd, Alexander Gogel, een stelsel van algemene belastingen ingevoerd.

Hennie Bouwe ontwierp de munt en zegt hierover: “De positieve kant van 200 jaar Belastingdienst heb ik willen visualiseren met een munt in een munt. Hiermee symboliseer ik een kern die staat voor 200 jaar belasting in dienst van onze samenleving. Omdat in 1806 ook de eerste opdrachten werden gegeven om tot enkele muntontwerpen te komen, heb ik een munt van toen en een van nu in deze kern geplaatst. Zij vormen samen de basis van een nieuw wettig betaalmiddel in onze samenleving.�

Het Belasting Vijfje is een in Nederland wettig betaalmiddel en vanaf 15 november op de postkantoren verkrijgbaar. De munt is voor verzamelaars ook verkrijgbaar in de hoogwaardige kwaliteit Proof, waarvan twee versies worden geslagen: een zilveren € 5,- munt en een gouden € 10,- munt. Deze munten zijn te bestellen via de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.
Provincie:
Tag(s):