donderdag, 31. augustus 2006 - 16:09

Oranje met vier aanvallers tegen Luxemburg

Robin van Persie zal waarschijnlijk op tijd fit zijn voor het EK-kwalificatieduel met Luxemburg aanstaande zaterdag. Over het al dan niet meespelen van Nigel de Jong wordt vrijdagochtend een beslissing genomen. Dat maakte bondscoach Marco van Basten tijdens een persconferentie bekend.

De Jong zal vrijdag een laatste test ondergaan. Wanneer de middenvelder van HSV hier niet positief uitkomt, zal hij niet mee afreizen naar Luxemburg. Het ligt in dat geval voor de hand dat Theo Janssen in de basis begint. Van Basten verklapte al dat Oranje zaterdag in een 3-3-4-systeem zal gaan spelen. Op de flanken staan Ryan Babel en Robin van Persie. Dirk Kuyt en Klaas Jan Huntelaar vormen het centrum.

De bondscoach verwacht geen problemen voor het eerste kwalificatieduel op weg naar het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. Luxemburg heeft de laagste quotering van alle Europese landen op de ranglijst. Bovendien maakte het land de afgelopen 43 jaar geen enkel doelpunt tegen Nederland. Toch waarschuwt Van Basten voor onderschattting. "In de WK-kwalificatie wisten we ook uit en thuis niet te winnen van Andorra. Het is altijd lastig om tegen een ploeg te spelen die met een zo klein mogelijke nederlaag van het veld wil stappen", aldus Van Basten. Oranje zou aanvankelijk in de Oranje thuistenues spelen, maar op verzoek van de Luxemburg (die in rode shirts, witte broekjes en blauwe sokken zullen spelen), zal het Nederlands elftal in de witte uittenues aantreden.

Uiteraard kwam ook het selectiebeleid van de bondscoach weer ter sprake. Van Basten was daar kort over. "We gaan niet verjongen om het verjongen, maar veranderen om het verbeteren", aldus de keuzeheer. "Hoewel sommige spelers nog erg jong zijn, selecteren we de beste spelers op technisch en tactisch vlak. Dragende spelers kunnen ook jong zijn." Daarnaast liet hij weten nog niet bezig te zijn met zijn aangeboden contractverlenging, tot medio 2010. Hij wil moet goed wederzijds respect zijn functie tot het EK vervullen. Daarna kijkt hij verder

Overigens is het kwalificatieduel met Luxemburg helemaal uitverkocht. Van de 8000 supporters, zullen er 1100 in het Oranje getooid zijn. Voor de wedstrijd woensdag in Eindhoven tegen Wit-Rusland zijn reeds 26.000 van de 34.000 beschikbare kaarten verkocht.
Categorie:
Tag(s):