donderdag, 30. maart 2006 - 8:56

Peijs frustreert ingebruikname IJzeren Rijn

Roermond

Minister Carla Peijs van Verkeer en Waterstaat zou de ingebruikname van de IJzeren Rijn tegenwerken. Dit zegt de Belgische staatssecretaris voor Overheidsbedrijven Bruno Tuybens tegenover de Volkskrant. Volgens de staatssecretaris komt Peijs afspraken niet na.

België is gebrand op een snelle ingebruikname van de oude spoorlijn. Op die manier kan de haven van Antwerpen weer verbonden worden met het Duitse Roergebied. Het probleem is dat de spoorlijn door Midden-Limburg gaat. Het grootste knelpunt ligt in Roermond, waar de oude spoorlijn dwars door een woonwijk loopt en het natuurgebeid de Meinweg. De (lokale) politiek wil dat Roermond en de Meinweg worden ontlast.

Het Hof van Arbitrage besliste in mei vorig jaar dat de kosten voor een omleiding van de spoorlijn ook door Nederland moeten worden gedragen. De kosten hiervan worden op 350 miljoen euro geraamd. Volgens Tuybens probeert de minister sinds die uitspraak er alles aan te doen om de ingebruikname te vertragen en dat is volgens hem onacceptabel.

In een reactie laten de gemeenten Weert, Haelen, Heythuysen en Cranendonck weten verontwaardigd te zijn over de uithaal van de Belgische staatssecretaris. De gemeenten steunen de houding van minister Peijs.

Wanneer de IJzeren Rijn weer wordt geactiveerd zullen deze gemeenten de hinder ondervinden van de vele (nachtelijke) transporten die hier door dichtbevolkte dorpskernen voert.
Provincie:
Tag(s):