dinsdag, 4. april 2006 - 11:24

Schrijfster Ida Vos (74) overleden

Amstelveen

Maandag is op 74 jarige leeftijd de schrijfster Ida Vos overleden. Dat heeft haar uitgeverij Leopold dinsdag bekend gemaakt. Ida Vos was één van de eerste schrijvers die uit eigen ervaring vertelde hoe het was en vooral hoe het voelde om tijdens de Tweede Wereldoorlog een Joods kind te zijn. Zij wist haarfijn het gevoel te beschrijven hoe het voelde je te moeten verbergen om uit handen van de nazi’s te blijven.

Ida Vos was initiatiefneemster van het voorlezen van de 102 000 namen van de door de nazi’s vermoorde joden, sinti en roma. Tijdens de grote nationale Dodenherdenking op 4 mei zal het Nationaal Jeugdkoor teksten zingen uit haar dichtbundel 'Vijfendertig tranen' op muziek van Jozef Malkin.

Haar boek 'Wie niet weg is wordt gezien' is al 25 jaar in druk! Op 24 april 2006 zal de nieuwe druk hiervan worden overhandigd aan de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb. Marga van Praag interviewde Ida Vos.
Het interview werd, samen met een aantal persoonlijke foto’s die het autobiografische karkater van dit boek benadrukken, enige tijd geleden opgenomen.

Ida Vos werd genomineerd voor de Duitse Staatsprijs voor Jeugdliteratuur. In september 2001 ontving zij de anti faschistischer Jugendmedienpreis, 'Das Rote Tuch' voor haar gehele oeuvre.
Provincie:
Tag(s):