donderdag, 19. oktober 2006 - 14:56

Stemcomputers Uithoorn fraude bestendig

Uithoorn

Om fraude uit te sluiten gebruiken wij voor de verkiezingen uitsluitend NewVote-stemcomputers. Onderzoeksrapporten van TNO en de goedkeuring van Binnenlandse Zaken onderschrijven de betrouwbaarheid van deze stemcomputers.

In tegenstelling tot de stemmachines van Nedap/Groenendaal, waarover in de media de afgelopen weken het nodige is gepubliceerd, hebben de Newvote-stemcomputers geen verbindingsmogelijkheden met andere computers. Er kunnen geen cd-roms of diskettes in worden gestopt.

Dat betekent dat een potentiële fraudeur zich toegang moet verschaffen tot de NewVote-stemcomputers. Die staan centraal in opslag bij de producent (Sdu). Wie dus zou willen frauderen, moet inbreken bij de Sdu of zich op andere wijze illegaal toegang verschaffen tot een stemcomputer. Vervolgens moet de stemcomputer worden opengeschroefd om die te kunnen manipuleren. Hiervoor is zeer specialistische ICT-kennis een voorwaarde.

Alleen enkele medewerkers van de Sdu hebben toegang tot de stemcomputers. De producent heeft interne procedures die fraude moeten voorkomen. Fraude zou hun product in diskrediet brengen.

Ondanks de zeer geringe kans op fraude zijn al extra beveiligingsmaatregelen voorbereid. Het gaat om verzegeling, extra beveiliging en controle van de software door TNO.
Provincie:
Tag(s):