zaterdag, 15. juli 2006 - 21:49

Weerstation waarschuwt tegen gladheid

Eindhoven

Het eerste Eindhovense weerstation is geplaatst en het gaat gebruikt worden om er voor te zorgen dat er zorgvuldiger wordt gestrooid tegen de winterse gladheid.

Nou is dat op zich niet zo heel bijzonder, want de provincie en Rijkswaterstaat doen dit al langer. Van die gegevens maakte Eindhoven ook gebruik maar deze stations hebben als nadeel dat ze meer in het buitengebied staan en dus een ander weerbeeld geven dan in de stad.

De gemeente heeft laten uitzoeken met een infraroodmeeting welke plek het koudst is in de stad. Dat bleek de Geldropseweg ter hoogte van De Burgh te zijn. De verwachting is dat het op die plek dan ook het snelst gaat vriezen.

Het station meet met sensoren in het wegdek en op een paal in de middenberm wat voor soort neerslag er valt, wat de temperatuur aan de grond en de hoeveelheid zout die reeds gestrooid is. Totale kosten zijn zo'n 10.000euro, wat gelijk is aan een strooibeurt. Een woordvoerder van de gemeente verklaard dat dat hetzelfde bedrag is, van een strooibeurt. Men hoopt deze kosten uit te sparen dankzij de gegevens van het weerstation.

Het apparaat moet nog voorzien worden van de nodige software. Daarna gaat de gemeente het systeem evalueren en zal bekeken worden of er nog meer degelijke stations in Eindhoven zullen worden geplaatst.
Provincie:
Tag(s):