dinsdag, 9. mei 2006 - 9:04

Zeventig jaar Specialist in Beweging

Nijmegen

In de jaren dertig van de vorige eeuw hadden katholieken met orthopedische aandoeningen weinig te kiezen in de zorg. Van de zeventien orthopeden in Nederland waren er zestien niet van katholieke gezindte. Daarom openden zusters van de Choorstraat in Den Bosch in 1936 de eerste katholieke kliniek voor orthopaedie in Nederland. Zij kozen hiervoor een villa boven het Hengstdal, op de stuwwal bij Nijmegen.

In zeventig jaar tijd is dit charitatieve initiatief uitgegroeid tot een toonaangevend ziekenhuis in orthopedie, reumatologie en revalidatiegeneeskunde. De Sint Maartenskliniek viert dit jaar haar zeventigjarig jubileum onder het motto:’70 jaar specialist in beweging’.

Op 8 mei 2006 opende Berthe de Jong, lid van de Raad van Bestuur van de Sint Maartenskliniek, het jubileumjaar. Er vinden dit jaar activiteiten plaats voor zowel medewerkers als patiënten. Iedere patiënt die dit jaar de Sint Maartenskliniek bezoekt, krijgt een kaartensetje cadeau met afbeeldingen gemaakt door revaliderende kinderen en door kunstenaars die in de Sint Maartenkliniek exposeren.

De Sint Maartenskliniek richt zich volledig op drie specialismen. Op het gebied van orthopedie en reumatologie is zij de grootste van Nederland. Patiënten kunnen er terecht voor behandeling van aandoeningen volgens de nieuwste inzichten. Of voor revalidatie na een ziekte, ongeval of hersenletsel. Daarnaast heeft de Sint Maartenskliniek een polikliniek voor pijnbestrijding, een orthopedische spoedeisende hulp, een eigen poliklinische apotheek en een sportmedisch centrum. In samenwerking met het Zuwe/Hofpoortziekenhuis heeft de Sint Maartenskliniek dit jaar een nieuw centrum voor orthopedie en reumatologie geopend in Woerden.

Jaarlijks maken 30.000 mensen gebruik van de diensten van de Sint Maartenskliniek, afkomstig uit de regio Nijmegen maar voor een groot deel ook uit de rest van Nederland. Er werken 1500 mensen waaronder 80 specialisten en assistent-geneeskundigen in opleiding. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.maartenskliniek.nl
Provincie:
Tag(s):