woensdag, 28. februari 2007 - 9:27

Aanvaring op de Waal tussen schepen

Nijmegen

Woensdagochtend zijn op de Waal bij Weurt een binnenvaarttanker en een duwboot met elkaar in aanvaring gekomen. Dit meldt de KLPD. Omstreeks 06.00 uur kwamen beide schepen, een met gasolie geladen binnenvaarttanker en een duwstel bestaande uit een duwboot en vier duwbakken, door nog onbekende oorzaak met elkaar in aanvaring.

Door een scheur in een ladingtank verloor de tanker enige tijd gasolie. Een van de duwbakken van het duwstel raakte behoorlijk beschadigd. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

De aanvaring gebeurde precies tegenover de voorhaven van het Maas-Waal-kanaal. Het met erts geladen duwstel voer richting Duitsland en de tanker verliet net de voorhaven om ook richting Duitsland te varen. De voorste duwbak aan stuurboordzijde raakte de tanker aan zijn bakboordszijde ter hoogte van de voorste ladingtank. Door de klap ontstond in die tank op de hoogte van de waterlijn een scheur van ongeveer 30 centimeter waardoor gasolie naar buiten stroomde. De bemanning pompte lading uit de beschadigde tank over naar een andere tank waardoor de lekkage werd gestopt. Het schip ligt inmiddels in de voorhaven van Weurt.
Het duwstel ligt ten anker. De Waterpolitie van de KLPD stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval.
Provincie:
Tag(s):