donderdag, 22. maart 2007 - 9:47

De Ockhorstroute is het mooiste ommetje van Gelderland

Regio

De ommetjes prijsvraag “Creëer een belevenis, win je eigen ommetje� van Landschapsbeheer Nederland heeft in Gelderland een winnaar opgeleverd!
Gisteren ontvingen vertegenwoordigers van het Dorpsbelang Wichmond-Vierakker in het dorpshuis Voorst de prijs van € 10.000,- uit handen van voorzitter Jan Terlouw.

Er zijn bij Landschapsbeheer Gelderland in de afgelopen weken 50 ideeën voor ommetjes voor kleine wandelingen vanuit en rond de kern binnengekomen. De deskundige jury is tot de conclusie gekomen dat de Ockhorstroute het mooiste ommetje is.

Uit de 50 inzendingen winnen; dat was een hele verrassing voor het Dorpsbelang Wichmond-Vierakker. Ookal zagen andere inzendingen er misschien professioneler uit; de jury koos unaniem voor de Ockhorstroute.

Volgens de jury, bestaande uit voorzitter Jan Terlouw, Paul Peters, voorzitter van de Vereniging Kleine Kernen in Gelderland, Volkert Vintges, directeur van de Gelderse Milieufederatie, Wim ten Hove, mede-initiatiefnemer van het kerkenpad Voorst en Arjan Vriend, directeur van Landschapsbeheer Gelderland voldeed de Ockhorstroute het beste aan de criteria.

De route is een echt “ommetje�, met het start- en eindpunt in Wichmond. De wandelaar beleeft het landschap rond het dorp optimaal omdat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van onverharde paadjes. Ook loopt de route voor een deel over een oud kerkenpad, inmiddels door de tijd ingehaald en tegenwoordig niet meer zichtbaar. Door realisatie van de Ockhorstroute wordt dit pad weer bewandelbaar. Meer dan 8 particuliere eigenaren zijn benaderd en zij hebben allen toestemming gegeven voor openstelling.

Het draagvlak voor het ommetje in Wichmond is groot; enkele bewoners hebben al aangegeven als vrijwilliger het pad te willen onderhouden.

Naast de Gelderse prijs van € 10.000,- dingt de Ockhorstroute ook mee voor de landelijke hoofdprijs van € 30.000,-. Alle provinciale winnaars concurreren met elkaar. Natuurlijk hebben we in Gelderland veel vertrouwen in onze inzending. Op 5 april is de uitreiking van de landelijke prijs.

Doel van de prijsvraag was de (historische) voetpaden en daarmee het streekeigene van ons cultuurlandschap onder de aandacht te brengen. De prijsvraag moest inspireren tot het bedenken van ‘ommetjes’: kleine wandelingen van ongeveer een uur, met een afstand van zo’n drie tot zeven kilometer.

Uit de hele provincie zijn inzendingen ontvangen, waarmee aangegeven wordt dat het wandelen rond het dorp een algemene geliefde en gewenste bezigheid is. De komende tijd gaat Landschapsbeheer Gelderland de provincie in om ervoor te zorgen dat er meer dan 1 ommetje kan worden gerealiseerd.
Provincie:
Tag(s):